NOS NieuwsAangepast

Nederlanders kopen weer: grootste economische groei in 9 jaar

Nederlanders lieten het geld flink rollen in het laatste kwartaal van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om de grootste groei van de consumentenbestedingen in negen jaar tijd. De economische groei kwam mede daardoor uit op 0,5 procent in het vierde kwartaal.

Er waren meer mensen aan het werk en de huizenmarkt herstelde, waardoor consumenten meer geld uitgaven. Ze kochten vooral meer kleding, elektrische apparaten en auto's, uitgaven die ze tijdens de crisis juist hadden uitgesteld. Ook aan uitgaan en uitstapjes spendeerden ze meer.

Een andere belangrijke motor van de economische groei was de uitvoer. Die steeg sterker dan in het kwartaal ervoor. Het ging vooral om chemische producten en aardgas. Daarnaast werden er meer machines en voedingsmiddelen verkocht in het buitenland.

Minder vliegtuigen KLM

Vooral deze uitvoer en bestedingen van consumenten zorgden ervoor dat de economie in het vierde kwartaal van vorig jaar groeide met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De groei over het hele jaar kwam uit op 2,1 procent, de sterkste groei sinds 2007.

De omvang van de economie, dat wat we met z'n allen grofweg in een jaar maken en verdienen, bedroeg 697 miljard euro, in 2015 was dat nog 677 miljard euro. De Nederlandse economie is in 20 jaar tijd meer dan verdubbeld, en in grootte de vijfde economie van de eurozone, na Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.

Minpunt was dat bedrijven voor het eerst in vier jaar wat minder investeerden. Dat kwam vooral doordat de ondernemingen minder personenauto's kochten door veranderingen in de bijtelling van lease-auto's. Dat had als resultaat dat er in heel 2016 minder lease-auto's werden aangeschaft. Ook telde zwaar dat KLM minder geld uitgaf aan nieuwe vliegtuigen, aldus het CBS.

Blakende gezondheid

Al met al staat de economie er weer goed voor. "De economie verkeert in blakende gezondheid", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. De topman van uitzendconcern Randstad voorspelt zelfs grote tekorten op de arbeidsmarkt, en pleitte vanochtend voor het binnenhalen van tienduizenden arbeidskrachten uit het buitenland.

Ook minister Kamp van Economische Zaken is positief. "We zijn in vier jaar tijd van een krimp naar een stabiele economische groei gegaan. We doen het beter dan de buurlanden. Maar we hadden ook wel wat in te halen."

Meer last van Trump dan anderen

De Franse en Duitse economische groei kwamen met respectievelijk 1,1 procent en 1,9 procent in 2016 lager uit. Kamp vindt het vooral opvallend dat de industriële productie harder groeide in Nederland dan in buurland Duitsland.

Wel zijn er de komende jaren grote risico's volgens de minister. Vooral de export kan terugvallen. "De brexit is een grote bedreiging voor ons omdat Groot-Brittannië onze tweede handelspartner is." Ook de nieuwe Amerikaanse president Trump kan roet in het eten gooien. "Wij krijgen meer last van het protectionisme van president Trump dan andere landen, omdat wij een exportland zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl