Inwoners bevrijd Mosul proberen herinnering aan IS-bewind te vergeten
In Oost-Mosul pakken de inwoners na de bevrijding van Islamitische Staat het gewone leven weer langzaam op. Winkels en restaurants openen hun deuren weer, huizen worden opgeknapt en de kinderen gaan weer naar school.
2,5 jaar was IS hier de baas. Wat dat voor de inwoners betekende laat goudsmid Ziyad Abu-Omar zien aan een verslaggever van de Oostenrijkse zender ORF, die hij rondleidde in de stad.
Hij vertelt hoe wreed IS was. "In de laatste fase van de strijd, toen ze wisten dat ze de langste tijd in Mosul hadden gehad, schoten ze elke dag een gevangene dood op straat en lieten hem daar liggen. Het was een manier om mensen te bedreigen en bang te maken", zegt hij.
Geluk
Omar rijdt naar een hoofdkwartier van IS dat gebombardeerd werd door het Iraakse leger en helemaal is uitgebrand. De IS-strijders dwongen de familie van wie het huis was om er ook te blijven wonen als een soort menselijk schild. "Ze hadden geluk dat ze een paar minuten voor de bom afging het huis hadden verlaten", vertelt hij.
Buiten staat een vrouw die in het huis woonde. "Wij hebben helemaal niets meer", vertelt ze. Ze wil het huis laten herbouwen, maar er is geen geld. Ook de taxi van haar man, die de enige bron van inkomsten vormde, is verwoest.
Het is niet het enige huis dat kapot is. Veel huizen werden verwoest tijdens de gevechten tussen IS en het Iraakse regeringsleger. Ook is in grote delen van de stad nog steeds geen elektriciteit en water.
In een straat liggen al een maand lang twee lichamen van IS-strijders onder een deken. Niemand haalt ze weg. Iets verderop spelen kinderen. Ze zijn gewend geraakt aan dit beeld en de geur van de dood.
Ook de fontein op het centrale plein is verwoest. IS heeft hem gevuld met olie en in brand gestoken. De rook die daar vanaf kwam zorgde ervoor dat de stad onzichtbaar werd voor bommenwerpers. Ook in het park rondom de fontein is het een grote troep. Jonge vrijwilligers zijn er aan het opruimen.
In een stalletje op straat worden mobiele telefoons verkocht. "Het laatste jaar waren mobiele telefoons door IS helemaal verboden. Als je door IS betrapt werd met een mobiele telefoon op zak, belandde je in de cel. En als je betrapt werd terwijl je aan het bellen was met iemand buiten Mosul, dan werd je geëxecuteerd", vertelt Omar.
Een restaurant aan de rand van het plein zit vol met mensen. De ober stapelt met gemak in een keer tientallen borden op en draagt ze weg. "Het zou mooi zijn als 2,5 jaar IS-terreur op deze manier zou kunnen worden weggenomen", verzucht Omar.