Grote banken gaan gasboringen Waddenzee niet financieren
De Rabobank heeft besloten om gaswinning onder de Waddenzee niet te financieren. Vorig jaar hebben vier bedrijven vergunningen aangevraagd om naar gas te zoeken onder de Waddenzee. Maar voor financiering daarvan kunnen ze niet bij de Rabobank aankloppen.
"Sinds 2009 staat de Waddenzee op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Toch hebben diverse mijnbouwbedrijven een vergunning aangevraagd om gas te gaan winnen onder de Waddenzee vanaf de wal en de Noordzee", zegt de bank in een verklaring.
In reactie op de verklaring van Rabobank zeggen zowel ING als ABN Amro dat ook zij geen gasboringen in de Waddenzee gaan financieren. "Het is al jaren beleid dat wij geen activiteiten in Unesco Werelderfgoedgebieden financieren die kunnen resulteren in verslechtering van de habitat", zegt een woordvoerder van ABN Amro.
De Waddenvereniging riep vorig jaar investeerders op om hier niet aan mee te werken. "In antwoord op dit verzoek heeft de Rabobank besloten dat zij de winning van aardgas onder de Waddenzee niet direct zal financieren."
Bodemdalingen
Rabobank zegt bij activiteiten in kwetsbare natuurgebieden alleen geld te willen uitlenen als bewezen is dat de activiteiten geen gevaar met zich meebrengen voor het gebied. "Boringen kunnen bodemdaling veroorzaken", aldus de bank. "De Waddenvereniging en bewoners zijn bezorgd over de afname van de natuurwaarde door het dieper worden van de Waddenzee."
De Waddenvereniging is blij met de stap. "We hopen dat andere banken en pensioenfondsen dit goede voorbeeld durven te volgen", zegt directeur Arjan Berkhuysen.
Het besluit komt voort uit een aanscherping van het klimaatbeleid van de bank. Rabobank financiert voortaan ook geen kolenwinning, kolentransport en kolencentrales meer.