In Roemenië gaan opnieuw tienduizenden mensen de straat op uit woede over het besluit van de regering om verdachten in sommige corruptiezaken niet meer te vervolgen
NOS NieuwsAangepast

Roemeense president stapt naar hof om corruptiewet

De president van Roemenië stapt naar het constitutionele hof om een besluit van de regering aan te vechten. Het gaat om een noodwet waardoor verdachten in sommige corruptiezaken niet meer worden vervolgd.

Tegen die wet wordt al dagenlang massaal geprotesteerd. Ook gisteren gingen tienduizenden mensen de straat op, in Boekarest en in andere steden. Het zijn de grootste demonstraties in Roemenië sinds de val van het communisme.

In een tv-toespraak riep president Iohannis de regerende sociaal-democratische partij op om de wet in te trekken. Iohannis deed vorige week al mee aan een demonstratie tegen de wet. Hij sprak dinsdagavond nadat de regering het besluit over de wet had genomen van een "dag van rouw".

  • AFP
  • AFP
  • EPA
    Tienduizenden demonstranten trotseerden gisteravond de vrieskou in Boekarest
  • Reuters
  • EPA

Vanochtend werd bekend dat de minister van Handel opstapt vanwege de wet. Op Facebook schrijft hij dat hij het beleid niet meer kan steunen en dat hij opstapt omdat hij zijn kind recht in de ogen wil kunnen kijken. "Ik wil niet dat ik tegen mijn kind moet zeggen dat ik een lafaard was en dat ik instemde met iets waar ik niet in geloof."

Correspondent Marcel van der Steen verwacht dat de stap van de president en het opstappen van de minister de demonstranten alleen maar vastberadener zal maken om door te gaan. Ook vanavond worden in Boekarest weer tienduizenden mensen verwacht voor het parlementsgebouw.

Grote demonstraties in Boekarest om corruptiewet

In de noodwet staat dat ambtsmisbruik alleen strafbaar is als daarmee meer dan 200.000 lei is gemoeid. Dat is zo'n 45.000 euro. Van mensen die voor een 'kleine' corruptiezaak vastzitten, moet de celstraf worden kwijtgescholden.

Critici zeggen dat de wet is bedoeld om de voorzitter van de Roemeense sociaal-democratische partij vrij te krijgen. Die staat terecht in een corruptiezaak waarin het gaat om 100.000 lei.

Premier Grindeanu zegt dat hij met de wet iets wil doen aan de overvolle gevangenissen.

Internationale druk

Nederland maakt zich zorgen over de situatie in Roemenië. In een gezamenlijke verklaring met de VS, Duitsland, Frankrijk, België, Canada en Finland staat dat de noodwet de strijd tegen corruptie ondermijnt. De landen waarschuwen ook dat de goede verhoudingen met Roemenië worden verstoord als de wet wordt doorgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl