De Roemeense president Iohannis brengt zijn stem uit
NOS Nieuws

Sociaal-democraten winnen verkiezingen Roemenië

De parlementsverkiezingen in Roemenië zijn met ruim verschil gewonnen door de sociaal-democratische partij PSD. In twee exitpolls krijgt de partij meer dan 45 procent van de stemmen. De zege van de sociaal-democraten was al voorspeld.

De centrum-rechtse Nationaal Liberale Partij volgt op grote afstand met ruim 20 procent.

De opkomst was laag. Twee uur voor de sluiting van de stembureaus had nog maar 34 procent van de Roemenen gestemd. President Iohannis had met klem alle Roemenen opgeroepen naar de stembus te komen.

Corruptie

Roemenië wordt al ruim een jaar geregeerd door een kabinet van technocraten, met aan het hoofd de voormalige Europese commissaris van Landbouw. Hij vormde een regering na het aftreden van premier Ponta wegens een corruptieschandaal. Die moest het veld ruimen na protesten tegen de gang van zaken na een brand in een discotheek in 2015 waarbij 64 doden vielen.

De scoiaal-democratische leider Dragnea beloofde de kiezers een hoger salaris, lagere belastingen en voor jongeren meer kans om een huis te kopen. Dezelfde Dragnea kreeg in 2012 een voorwaardelijke celstraf van twee jaar wegens een valse opgave van het aantal stemmers bij het referendum om president Basescu af te zetten.

Roemenië, met 19 miljoen inwoners, is een van de armste lidstaten van de Europese Unie, met een hardnekkig corruptieprobleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl