KLM had contact met Amerikaanse grensbewaking over inreisverbod
De KLM is zaterdagochtend door de Amerikaanse grensbewaking op de hoogte gebracht van het decreet van president Trump. Daarin staat dat vluchtelingen en daarnaast passagiers uit zeven landen voorlopig niet meer welkom zijn. Vervolgens heeft de U.S. Customs and Border Protection het een en ander toegelicht, zegt KLM.
Ook hebben het Europese samenwerkingsverband Airlines for Europe en de internationale luchtvaartorganisatie IATA de KLM ingelicht over het decreet. Op basis van die informatie heeft de KLM gehandeld en besloten sommige passagiers niet meer mee te nemen.
Geen waarschuwing
Net als de KLM eerder al, zegt de IATA op zijn website overvallen te zijn door het decreet. De IATA staat luchtvaartmaatschappijen in de wereld onder meer bij door informatie te verstrekken over de documenten en papieren die mensen van verschillende nationaliteiten nodig hebben om een bepaald land in te komen.
Volgens de IATA lag het decreet er opeens, zonder waarschuwing vooraf. Dat zorgde voor grote verwarring bij luchtvaartmaatschappijen en passagiers. De IATA roept de Amerikaanse regering op meer duidelijkheid te geven over de regels.
Vast
Door het decreet kwamen passagiers vast te zitten op vliegvelden in de Verenigde Staten en elders ter wereld. Zo zaten 6 Iraanse passagiers van KLM enkele dagen vast op Schiphol. Vier van hen zijn inmiddels teruggevlogen naar Teheran. Twee anderen gaan eerst nog op bezoek bij familie in Nederland voor ze terugkeren naar Iran.
KLM is niet de enige maatschappij die vanuit Schiphol op de Verenigde Staten vliegt. Ook reisorganisatie TUI vliegt enkele keren per week op Orlando en Miami. Zij hebben geen passagiers gehad die de VS niet in mogen, maar zullen die ook niet meenemen.