Onze correspondent in China kan binnenkort niet meer op Facebook
China gaat het voor internetgebruikers veel moeilijker maken om aan niet-Chinese informatie te komen. De overheid is van plan om het gebruik van vpn-verbindingen te blokkeren, schrijven persbureau Reuters en de South China Morning Post.
Volgens de Morning Post is de beslissing onderdeel van een veertien maanden durende campagne, die tot 31 maart 2018 loopt. De campagne moet de overheid meer grip geven op wat internetgebruikers doen. Het betekent dat de meeste vpn-aanbieders illegaal zullen worden verklaard.
Grote gevolgen
"Dit kan grote gevolgen hebben", zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "De vpn is de toegangspoort tot al het niet-Chinese nieuws. Dankzij die verbinding kan ik op Twitter en Facebook komen en The New York Times lezen. Daarnaast gebruik ik de vpn om sneller mijn videoreportages te versturen, anders duurt het uren."
Miljoenen Chinezen, met name hogeropgeleiden, proberen net als De Vries aan nieuws te komen dat niet wordt gecontroleerd door de overheid. Ook voor hen zal dat een stuk moeilijker worden. China heeft zo'n 730 miljoen internetgebruikers en blokkeert volgens Greatfire.org 172 van de 1000 populairste sites.
Overigens merkt De Vries nog niks. "De verandering zou per direct ingaan, maar ik kan gewoon nog op Twitter komen. Dat kan ermee te maken hebben dat aankomend weekend het Chinese nieuwjaar wordt gevierd en de ambtenaren dit pas na de feestdagen gaan uitvoeren. Dat zou op z’n vroegst op 6 februari zijn."
Lak aan bedrijven
De zet is opvallend, aangezien de firewall al een aantal jaar bestaat en vpn-verbindingen tot nu toe werden toegestaan. "Dat komt mogelijk, en dat zeg ik met een slag om de arm, doordat multinationals er gebruik van maken om bijvoorbeeld sneller transacties door te kunnen sturen", zegt De Vries.
"Het kan zo zijn dat president Xi Jinping lak heeft aan al die grote bedrijven en hiermee de boodschap uitdraagt: je doet het op onze manier en anders niet. Het China eerst-beleid, een strategie die Trump ook wil gaan toepassen in Amerika."
Wat ook meespeelt is dat Xi Jinping dit jaar wil worden herkozen als president. Hij wil daarbij zoveel mogelijk de controle houden op wat de gewone Chinese burger te zien krijgt. Na maart 2018, als alle belangrijke politieke gebeurtenissen achter de rug zijn, kan het verscherpte toezicht stoppen. Al bestaat er altijd de kans dat het 'wegens succes' wordt verlengd.