Ieder jaar krijgen zeventigduizend kinderen in Nederland te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Van het aantal samenwonenden eindigt één op de twee relaties in een scheiding. Van alle huwelijken strandt één op de drie.
En ook al doen ouders nog zo hun best, de impact op kinderen is volgens deskundigen enorm. Ook onderschatten veel vaders en moeders de gevolgen van een scheiding.
Daarom komt het televisieprogramma Klokhuis vanaf vandaag met een vierdelige serie voor kinderen. Doel is het gevoelige onderwerp meer bespreekbaar maken. Kinderen vertellen in de serie openhartig over de scheiding van hun ouders en hoe ze zich daarover voelen.
Sommige kinderen schamen zich en durven er op school niet over te praten. Op de NTR-site ikdurfdatniettezeggen.nl kunnen kinderen met ouders die scheiden anoniem hun verhaal doen.
Weten dat ze niet de enigen zijn, is volgens Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer belangrijk. "En ik hoop dat ouders ook kijken naar Klokhuis, dat ze zien wat het niet goed omgaan met elkaar in zo’n scheiding teweegbrengt."
Kinderen maken zich onzichtbaar. Ze denken: mijn ouders moeten nu niet ook mijn dingen erbij hebben
De Kinderombudsvrouw deed onderzoek onder kinderen van gescheiden ouders. "Je ziet dat ze hun leven een lager cijfer geven, dat ze onzeker zijn en ze geven aan dat ouders geen goed voorbeeld geven."
Volgens Kalverboer denken veel kinderen dat de scheiding hun schuld is. "Kinderen maken zich ook onzichtbaar. Ze denken: 'mijn ouders moeten nu niet ook mijn dingen erbij hebben, ze hebben het al moeilijk genoeg'."
Hoewel het belang van het kind door alle betrokkenen bij een echtscheiding als belangrijk wordt ervaren, houden de partijen daar in de praktijk nog te weinig rekening mee. Dat blijkt ook uit de toename van het aantal vechtscheidingen in Nederland.
Kalverboer: "Een vechtscheiding is heel negatief voor de ontwikkeling van een kind. Als het een normale scheiding is, en ouders afspreken goede ouders te zijn, dan kan het een litteken zijn waar je mee moet kunnen dealen."