Nieuwe biografie over Nederlandse jaren prins Bernhard
Schrijver Dik van der Meulen is bezig met een nieuwe biografie van prins Bernhard (1911-2004), heeft uitgeverij Querido bekendgemaakt. Volgens de uitgever staat het boek op zichzelf, maar is het ook een aanvulling op de veelbesproken biografie Bernhard, een verborgen geschiedenis uit 2010 van Annejet van der Zijl.
De biografie van Van der Meulen gaat vooral over de periode vanaf 1936, toen Bernhard in afwachting van zijn huwelijk met toenmalig prinses Juliana Nederlands staatsburger werd en hier ging wonen. De werktitel is Prins Bernhard en zijn tijd.
In de Volkskrant zegt Van der Meulen daarover: "Ik hou niet van halve biografieën, maar Annejet heeft de jeugd van de prins heel goed gekarakteriseerd. Ik stel me daarom voor dat ik mijn verhaal in 1936 laat beginnen, als de prins zich verlooft met prinses Juliana."
Van der Meulen vindt het interessant dat prins Bernhard aanvankelijk werd gezien als redder van de dynastie en held van het verzet, maar dat het beeld in de loop van de tijd is veranderd.
Wanneer het boek verschijnt is nog onbekend.
Archief
Annejet van der Zijl heeft haar archief overgedragen aan Van der Meulen. Zij stuitte tijdens haar promotie-onderzoek naar de jeugdjaren van de prins onder meer op een lidmaatschapskaart van een nationaalsocialistische studentenvereniging. Daarop stond vermeld dat hij ook lid was van de NSDAP.
Prins Bernhard zelf heeft altijd ontkend dat hij ooit nazisympathieën had.
Van der Zijl liet na het verschijnen van haar Bernhard-biografie weten dat ze geen interesse had de rest van het leven van de prins te beschrijven.
Dik van der Meulen (1963) is neerlandicus. Hij schreef zijn doctoraalscriptie over Menno ter Braak en Hendrik Marsman. Hij promoveerde op een biografie over Multatuli, pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, waarmee Van der Meulen in 2003 de AKO Literatuurprijs won.
In 2014 was Van der Meulen een van de drie auteurs van de reeks Koningsbiografieën. Hij schreef het deel over koning Willem III. Daarvoor kreeg hij in 2014 de Libris Geschiedenis Prijs.
Vorig jaar verscheen de biografie Juliana. Vorstin in een mannenwereld van Jolande Withuis. Zij schetst daarin een kritisch beeld van prins Bernhard.