Een skiër buiten de piste in de Franse Alpen
NOS NieuwsAangepast

'Lawinegevaar begint al bij het pistepaaltje'

"Het zijn droomomstandigheden om offpiste te skiën, maar onderschat het lawinegevaar niet." Daarvoor waarschuwt commercieel directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging. Volgens hem is de sneeuw buiten de pistes erg instabiel door de weinige sneeuwval eind 2016. "Het gevaar begint bij het pistepaaltje."

Vanmiddag kwam een Amsterdammer om het leven toen hij onder een lawine bedolven werd. De 33-jarige man was met een andere Nederlander en een gids offpiste gaan skiën op de Trittkopf, een berg in de buurt van Lech.

"Afgelopen week is er veel sneeuw gevallen", zegt Romani. "Op sommige plekken ruim een meter. Bij zo veel sneeuw neemt het lawinegevaar toe. Maar wat het vooral gevaarlijk maakt nu, is dat er in de periode daarvoor zo weinig sneeuw is gevallen waardoor de ondergrond waar de verse sneeuw op valt slecht is."

"Je mag ervan uitgaan dat een gids weet wat hij doet", zegt Romani. "Maar er blijft altijd een risico." Hij benadrukt dat het in ieder geval nooit verstandig is om met een onervaren groep de piste af te gaan.

Het groepje dat vanmiddag getroffen werd door een lawine, had die volgens de burgemeester van Lech zelf veroorzaakt. De lawine zou 300 meter lang en 80 meter breed zijn geweest.

Als er tientallen meters sneeuw gaan glijden, kun je alleen maar hopen dat je er niet onder begraven wordt.

Bert Romani van de Nederlandse Ski Vereniging

"Lawines worden in 9 van de 10 keer door mensen zelf veroorzaakt door het skiën in losse sneeuw", zegt Romani. "In één keer gaan er dan tientallen meters sneeuw glijden, en dan kun je alleen maar hopen dat je er niet onder begraven wordt."

Mensen kunnen er volgens hem wel genoeg aan doen om lawines te voorkomen. "Er zijn cursussen waarin mensen leren om te herkennen waar ze wel en niet buiten de piste kunnen skiën. Ook leren mensen hoe ze iemand moeten redden, mocht het toch gebeuren."

Daarnaast drukt Romani skiërs op het hart om goede spullen mee te nemen als ze offpiste gaan. "Zorg dat je op z'n minst een schep, een sondeerstok en een lawinepieper bij je hebt. Zo kun je in ieder geval iemand lokaliseren en snel uitgraven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl