Asielzoekers verlaten tentenkamp Heumensoord
NOS Nieuws

Aantal asielzoekers bijna gehalveerd in 2016

Vorig jaar zijn in Nederland 31.642 asielaanvragen gedaan. De asielinstroom was daarmee bijna de helft lager dan in 2015, toen met ongeveer 58.900 een piek werd bereikt. De cijfers zijn bekendgemaakt door de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

De grootste groep asielzoekers komt met 34 procent uit Syrië, gevolgd door mensen uit Eritrea (9 procent) en Albanië (5 procent). Opvallend is dat vooral uit Eritrea veel onbegeleide minderjarige asielzoekers komen. Vorig jaar waren dat er 773.

Volgens IND-directeur Van Lint heeft de afname van het aantal asielzoekers te maken met de Turkije-deal. "Die is in maart gesloten en daarna is de instroom van, met name asielzoekers uit Syrië, flink gedaald", zei hij in De Ochtend op NPO Radio 1.

Onder de totale asielinstroom vallen zowel eerste als herhaalde asielaanvragen. Ook meegerekend worden nareizende gezinsleden van asielzoekers met een verblijfsvergunning. Het aantal eerste asielvragen daalde vorig jaar flink van circa 43.000 naar zo'n 18.000. Ook het aantal herhaalde asielaanvragen nam af, van ruim 1900 in 2015 naar bijna 1700 in 2016.

Bijna 12.000 mensen kwam naar Nederland om met familie herenigd te worden. De grootste groep nareizigers kwam in november en december.

Veilige landen

Opvallend is volgens Van Lint dat het aantal asielzoekers uit veilige landen toeneemt. "Begin dit jaar zagen we een toename van asielzoekers uit Balkanlanden, zoals Albanië. Die groep is inmiddels door een ontmoedigingsbeleid flink teruggedrongen. De laatste maanden zien we echter het aantal asielaanvragen van mensen uit veilige landen als Marokko en Algerije flink toenemen."

Volgens Lint hebben de meesten van hen een economisch motief om hierheen te komen en maakt deze groep nauwelijks kans om een verblijfsvergunning te krijgen. "Ze proberen hier een beter leven op te bouwen dan in hun eigen land mogelijk is."

Eind deze maand reizen minister Koenders van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie naar Marokko om te praten over het terugnemen van deze mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl