Assange bereid tot uitlevering VS, als Chelsea Manning vrijkomt
WikiLeaks-oprichter Julian Assange is bereid zich te laten uitleveren aan de VS, als klokkenluider Chelsea Manning deze week gratie krijgt van president Obama. Manning heeft veel informatie aan klokkenluiderssite WikiLeaks doorgespeeld over het optreden van de Amerikanen in Irak en Afghanistan. Ze heeft in 2010 daarom een gevangenisstraf van 35 jaar gekregen.
Assange zelf zit al ruim vier jaar in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij heeft er zijn toevlucht gezocht om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar wordt hij verdacht van verkrachting, maar hij is vooral bang dat Stockholm hem overdraagt aan de VS.
Er hangt hem in Amerika een lange gevangenisstraf boven het hoofd, onder meer vanwege de publicatie door WikiLeaks van beelden en documenten over gevangenenkamp Guantánamo Bay en de oorlogen in Afghanistan en Irak. In 2010 maakte de site honderdduizenden diplomatieke telegrammen van de Amerikanen openbaar.
Transgender
Voormalig inlichtingenanalist Chelsea Manning wordt ervan beschuldigd dat ze beelden van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in juli 2007 aan WikiLeaks heeft doorgespeeld. Bij die aanval kwamen twaalf mensen om het leven, onder wie twee medewerkers van persbureau Reuters.
Ook bij het lekken van ruim 90.000 documenten over de oorlog in Afghanistan en de diplomatieke telegrammen geldt Manning als hoofdverdachte.
Omroep NBC meldde deze week dat president Obama gratie overweegt voor Manning, die transgender is. Ze heeft in de gevangenis twee zelfmoordpogingen gedaan en is in hongerstaking gegaan om een geslachtsveranderende operatie af te dwingen. Daar heeft ze toestemming voor gekregen.
Het is in de VS gebruikelijk dat vertrekkende presidenten een aantal gevangenen hun straf kwijtschelden. Obama wordt volgende week vrijdag opgevolgd door Donald Trump.