Meer mensen hebben hoge bloeddruk, maar daar is wat aan te doen
Het aantal mensen met hoge bloeddruk neemt wereldwijd toe, blijkt uit onderzoek dat deze week wordt gepubliceerd in vakblad JAMA.
"Vroeger waren infectieziekten het belangrijkste risico dat we liepen om te overlijden, nu staat hoge bloeddruk al jarenlang op nummer 1 van risicofactoren bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)", vertelt Angela Maas van het Radboud Universitair Medisch Centrum vanmiddag in Nieuws & Co op NPO Radio 1.
En hoge bloeddruk is gevaarlijk, gaat Maas verder. "Hoge bloeddruk versnelt de veroudering van bloedvaten. Het zorgt voor aderverkalking en verstijving van bloedvaten. Eigenlijk maakt het je sneller oud dan normaal."
Uit cijfers blijkt dat onder de 50 jaar meer mannen een hoge bloeddruk hebben, en boven de 50 jaar meer vrouwen. Dat komt vooral door de overgang. Bij mensen die rond de 60 jaar oud zijn, heeft ongeveer 45 procent een hoge bloeddruk. Bij 70 jaar oud is dat 70 procent. "Hoe ouder iemand is, hoe groter de kans dat deze persoon een hoge bloeddruk krijgt", zegt Maas.
Maar hoe komt het?
Er zijn een aantal oorzaken voor de toename van het aantal patiënten. "De hele samenleving wordt steeds stressvoller, de manier van leven ongezonder, we zitten steeds meer achter de pc en er zijn weinig rustmomenten."
Ook jongere mensen krijgen sneller een hogere bloeddruk. "Er zijn steeds meer jonge mensen met overgewicht. Het huidige eten, waaronder fastfood, is veel te zout. Ook ontbijten er steeds meer mensen buiten de deur. Daardoor wordt de kans op hoge bloeddruk groter."
Wat kunnen we er tegen doen?
"We moeten meer bewegen, gezonder eten en minder stress ervaren. En hoge bloeddruk is goed te bestrijden met medicijnen. Dus je doet jezelf tekort als je geen medicijnen neemt."
Ook moeten we onze bloeddruk beter in de gaten houden. "Meet thuis je bloeddruk en doe er iets aan als het te hoog is", raadt Maas aan.