Een arts meet de bloeddruk
NOS Nieuws

'Vraag de huisarts even je bloeddruk te meten'

De verwachting dat er rond 2040 bijna anderhalf miljoen Nederlanders zijn met hart- en vaatziekten, hoeft niet uit te komen. "We kunnen er iets aan veranderen", benadrukt Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.

"Een van de belangrijkste oorzaken van de stijging is dat we ouder worden, maar we zien ook dat het mensen nog niet goed lukt om een gezonde levensstijl aan te nemen. Vaker eten, ongezonder eten, wat we vooral bij de jeugd ook zien, dat zijn ernstige belemmeringen voor de volksgezondheid."

Italianer ziet liever meer voorlichting dan "het bekende opgeheven vingertje". "Mensen weten heus wel dat veel eten en vet en zout en zoet eten niet goed is, maar hoe schadelijk zout is weet men niet. Het begint ermee dat je op de verpakking kunt zien welke ingrediënten in het voedsel zitten. Er is in Engeland een stoplichtsysteem met rood, groen en oranje. Dan kun je veel duidelijker zien wat erin zit en of het gezond is."

Ik denk dat mensen heel veel kunnen doen om gezond te leven, maar het is helemaal niet verkeerd om wat regelmatiger de bloeddruk te meten.

Floris Italianer

Ook raadt hij mensen aan om beter aan hun bloeddruk te denken. "Het is niet zo dat als je wakker wordt, je denkt: goh, wat heb ik een hoge bloeddruk vandaag. Het is een onzichtbare vijand."

Wie de huisarts bezoekt, moet meteen even vragen de bloeddruk te meten, meent Italianer. Hij noemt hoge bloeddruk een sluipmoordenaar. "Ik denk dat mensen heel veel kunnen doen om gezond te leven, maar het is helemaal niet verkeerd om wat regelmatiger de bloeddruk te meten, zeker als je weet als dat in de familie voorkomt. Het is vaak zo dat het niet bekend is."

"Het probleem met hoge bloeddruk is dat je het niet meteen voelt. Vrouwen die in de overgang zijn geweest, krijgen vaak hoge bloeddruk, maar ze verwarren die met overgangsklachten. Het is heel belangrijk dat we leren om die verschillen tijdig te ontdekken, dan kunnen we er wel wat aan doen."

Stoppen met roken

Waar ook nog altijd veel winst valt te behalen, is stoppen met roken. "Nederland doet het helemaal niet zo goed als het gaat om roken. Het gaat ietsje beter, maar wij bungelen onder aan de Europese lijst als het gaat om het percentage rokers."

In tegenstelling tot een vettaks of een suikerheffing op ongezond voedsel, ziet Italianer hogere accijns op tabak wel zitten. "Uit onderzoek blijkt dat je de prijzen van ongezond eten ongelofelijk moet verhogen om effect te krijgen. Maar als je de accijnzen substantieel verhoogt, heeft dat wel invloed. Daarom kost in Australië een pakje sigaretten 10 dollar."

"We kunnen heel veel doen om in ieder geval ervoor te zorgen dat de volgende generatie niet gaat roken. Daar is heel veel winst in te behalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl