RIVM: sterke toename hart- en vaatziekten tot 2040
In 2040 zullen er 1,4 miljoen Nederlanders zijn die een hartaanval of een beroerte hebben gehad of die lijden aan hartfalen. Dat zijn er ruim een half miljoen meer dan nu. Tot 2040 neemt de bevolking naar verwachting toe met bijna een miljoen mensen.
Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.
In 2011 waren er 850.000 patiënten die een hartinfarct of beroerte hebben gehad of die leden aan hartfalen. Na kanker zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer twee in Nederland. In 2014 overleden 38.000 Nederlanders eraan. De totale kosten van de zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten bedragen volgens de Hartstichting nu al meer dan 8 miljard euro per jaar.
Prognoses
Onderzoekers van het RIVM hebben op basis van de bevolkingsprognoses van het CBS en op basis van onder meer gegevens over het aantal rokers, het aantal mensen met hart- en vaatziekten, overgewicht, een te hoge bloeddruk of een te hoog cholesterolgehalte in 2011, berekend hoe het er in 2040 uitziet.
Verder hebben ze berekend wat er verandert aan die prognoses bij bepaalde aannames.
Leefstijl
De vergrijzing draagt in belangrijke mate mee aan de toename van het aantal mensen met hart- en vaatziekten, maar de werkelijke reden ervan is vooral een ongezonde leefstijl. Een te hoge bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte, overgewicht, gebrek aan beweging en vooral roken spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Het goede nieuws is dat de toename van het aantal hart- en vaatpatiënten te voorkomen is. Als alle Nederlanders hun bloeddruk op het juiste peil zouden krijgen, dan scheelt dat in 2040 volgens het RIVM 360.000 hart- en vaatpatiënten. En als iedereen stopt met roken scheelt dat nog eens 320.000 patiënten in 2040.
Preventie
Maar ook met minder ambitieuze doelstellingen is al veel gezondheidswinst te halen. Door meer te bewegen, af te vallen als je te zwaar bent, minder te roken en gezonder te eten. Preventie dus.