Fors minder bezoekers voor het Louvre vanwege aanslagen
2016 was voor museum het Louvre in Parijs een moeilijk jaar. Volgens directeur Jean-Luc Martinez kwamen er 7,3 miljoen bezoekers. Twee jaar geleden waren dat er nog twee miljoen meer. Dat de bezoekers wegbleven, leidde tot een verlies van bijna tien miljoen euro, zegt Martinez in de Franse krant Le Figaro. Daarnaast daalde de omzet in het restaurant en in de boekhandel.
Martinez wijt de daling aan de aanslagen in Frankrijk waardoor vooral buitenlandse toeristen Parijs links laten liggen. Ook moest het museum in juni vier dagen dicht vanwege de overstroming van de Seine.
Het Louvre is nog wel steeds het best bezochte museum ter wereld. Het British Museum in Londen staat al jaren op de tweede plaats met jaarlijks zo'n 6.8 miljoen bezoekers. In het Rijksmuseum komen ruim 2 miljoen bezoekers.
Volgens de directeur van het Louvre was de daling het grootst bij de Japanners (-61%), de Chinezen (-31%), gevolgd door de Amerikanen (-18%). Ongeveer een derde van de bezoekers komt uit Frankrijk. Dat aantal bleef vrijwel gelijk, hoewel er kort na de aanslagen minder schoolklassen kwamen.
Gouden Eeuw
Het Louvre in Parijs wijdt dit voorjaar twee speciale exposities aan Nederlandse kunst. Op 22 februari opent Vermeer en de meesters van de genreschilderkunst. Het uitgangspunt daarbij is dat concurrentie en wederzijdse inspiratie de Hollandse zeventiende-eeuwse genreschilderkunst op tot een van de hoogtepunten van de West-Europese kunst maakte.
Op diezelfde datum begint ook de tentoonstelling van schilderijen die in de Gouden Eeuw in Leiden en omgeving zijn gemaakt, uit de verzameling van Thomas en Daphne Kaplan, volgens het Louvre de grootste privécollectie met werken van Rembrandt.