ANP
NOS Nieuws

Willem-Alexander en Máxima zien de twee Rembrandts in Louvre

In het Louvre in Parijs hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima de portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt bezichtigd. Vanaf nu zijn de huwelijksportretten ook voor het publiek te zien.

De schilderijen werden vorig jaar door Frankrijk en Nederland samen aangeschaft. Ze zullen afwisselend te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre. Vanaf nu drie maanden in Parijs, daarna drie maanden in Amsterdam. Vervolgens worden ze in Nederland gerestaureerd.

De Rembrandts waren eigendom van de bankiersfamilie Rothschild. Aanvankelijk wilde alleen Nederland de werken hebben, maar later bleek ook Frankrijk geïnteresseerd. Overeengekomen werd dat Nederland en Frankrijk elk 80 miljoen euro betaalden en dat de schilderijen in beide landen tentoongesteld worden.

Arc de Triomphe

Het koningspaar is in Frankrijk voor een tweedaags staatsbezoek. Vanochtend werd het paar ontvangen met een ceremonie bij de Arc de Triomphe. Daar legden ze een krans bij het Graf van de onbekende soldaat. Vanavond heeft het koningspaar een staatsbanket op het presidentiële paleis.

Ron Linker / NOS
De portretten zullen afwisselend te zien zijn in het Rijksmuseum in Amsterdam en het Louvre
Willem-Alexander en Máxima brengen staatsbezoek aan Frankrijk

Morgen staat een gesprek met de burgemeester van Parijs op het programma en is er ook aandacht voor de handelsbetrekkingen tussen beide landen. Zo zal het paar een innovatiebeurs bezoeken met hightech-producten die door Nederland en Frankrijk samen zijn ontwikkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl