NOS Nieuws

Koningspaar ontvangen in Parijs, staatsbezoek officieel geopend

  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima in het Élysée-paleis met president Hollande
  • ANP
    Willem-Alexander en Máxima werden bij het Élysée-paleis ontvangen door president Hollande
  • NOS
    Vanochtend legde het koningspaar een krans bij het Graf van de onbekende soldaat

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Frankrijk is officieel begonnen. Het paar werd om 09.00 uur verwelkomd met een ceremonie bij de Arc de Triomphe in het centrum van Parijs.

Het koningspaar legde daar een bloemstuk bij het Graf van de onbekende soldaat, ter herinnering aan de Franse oorlogsslachtoffers. Daarna werd een minuut stilte gehouden en klonken de volksliederen van Nederland en Frankrijk.

Koning en koningin starten staatsbezoek aan Frankrijk

Daarna bezocht het paar president Hollande in het Élysée-paleis. Op de route naar het paleis werden Willem-Alexander en Máxima begeleid door een escorte van de Republikeinse Garde, die bestaat uit 144 paarden en 28 motoren.

Rembrandt

Aan het eind van de ochtend vertrekken ze naar het Louvre, waar Willem-Alexander en Máxima als eersten de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt mogen bezichtigen. De schilderijen werden vorig jaar aangekocht door Nederland en Frankrijk samen.

Verder heeft het paar vandaag een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap in Parijs en spreken ze met enkele Franse politici. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket op het Élysée-paleis.

Terroristische aanslagen

Morgen ontmoeten Willem-Alexander en Máxima de burgemeester van Parijs. Er zal worden gesproken over onder meer de terroristische aanslagen in Parijs.

De rest van de vrijdag staat in het teken van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Frankrijk. Met een rit in een elektrische stadsbus die in Nederland is ontwikkeld. Ook bezoeken ze een innovatieparade, waar meer dan zestig hightech-producten staan opgesteld die het resultaat zijn van een Frans-Nederlandse samenwerking.

Zoals bij elk staatsbezoek zullen koning en koningin de ondertekening van samenwerkingsovereenkomsten tussen Nederlandse en Franse bedrijven en instellingen bijwonen.

Residentie

De NOS doet morgenavond op NPO 2 verslag van het staatsbezoek in het programma 'Koningspaar in Frankrijk'. Presentator Astrid Kersseboom liet zich alvast rondleiden door de officiële residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs, waar het koningspaar morgen een gesprek heeft met de Nederlandse pers.

De residentie wordt gebruikt voor diverse activiteiten die zijn gericht op het bevorderen van de Frans-Nederlandse betrekkingen. In 2014 was er een modeshow van het Nederlandse ontwerpersduo Viktor & Rolf en in 2011 werd in de residentie de beroemde Franse film 'Intouchables' opgenomen.

Een rondleiding door de Nederlandse residentie in Parijs

NOS Koningspaar in Frankrijk, vrijdag 11 maart, 19.25 - 19.50 uur, NPO 2 en NOS.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl