Turkije sleept eerste coupplegers voor de rechter
In Turkije zijn de eerste processen begonnen in verband met de mislukte staatsgreep in juli. In de buurt van Istanbul staan 29 voormalige politieagenten terecht voor betrokkenheid bij de couppoging en voor plichtsverzuim.
Volgens het officiële persbureau Anadolu waren de agenten gestationeerd bij het paleis van president Erdogan en zouden ze bevelen hebben genegeerd om de ambtswoning te verdedigen tegen de coupplegers.
Tegen 21 van hen wordt levenslang geëist. De aanklager eist voor acht anderen celstraffen van 7,5 tot 15 jaar, voor lidmaatschap van een terroristische organisatie. Volgens justitie zijn de mannen lid van de Gülen-beweging, die achter de couppoging zou zitten.
Barricades
De zitting is in een gevangeniscomplex in Silivri, ten westen van Istanbul. De veiligheidsmaatregelen zijn streng en er mogen geen camera's naar binnen.
Gisteren begon in de provinciestad Denizli het proces tegen zestig militairen die bij de mislukte staatsgreep betrokken zouden zijn. Volgens Turkse media wilden ze een vliegveld innemen. Tegenstanders zouden dat hebben voorkomen door barricades op te werpen en vliegtuigen onklaar te maken.
Mislukt
Op 15 juli probeerden eenheden van het Turkse leger een staatsgreep te plegen. Ze brachten gevechtsvliegtuigen en tanks onder hun controle en vielen daarmee onder meer het parlement aan. De coup mislukte, maar bij gevechten tussen voor- en tegenstanders vielen bijna 250 doden.
President Erdogan zegt dat de geestelijke Fethullah Gülen het brein is achter de coup en heeft duizenden mensen die met hem zouden sympathiseren, uit hun functies gezet of laten oppakken.