De Turkse president Erdogan
NOS NieuwsAangepast

Turkije pakt opnieuw Gülen-aanhangers op

Turkije heeft de afgelopen week meer dan duizend mensen vastgezet van wie vermoed wordt dat ze banden hebben met de Gülen-beweging. Er zijn 426 arrestaties gedaan, meldt het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Turkije is al maanden bezig met een zuivering na de mislukte staatsgreep van afgelopen zomer. President Erdogan denkt dat geestelijke Fethullah Gülen, die in de VS woont, achter de staatsgreep zat en heeft sindsdien tienduizenden mensen opgepakt.

Ook laat Erdogan regelmatig mensen arresteren die bij de Koerdische beweging PKK zouden horen. Zo meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat de afgelopen week meer dan vijfhonderd mensen zijn vastgezet wegens banden met de terroristische beweging, die streeft naar meer autonomie en rechten voor de Koerden binnen Turkije.

Afgelopen zaterdag kwam Turkije ook met nieuwe cijfers over arrestaties naar buiten. Toen werd gesteld dat het afgelopen half jaar 1656 mensen zijn opgepakt, omdat ze op sociale media ambtenaren zouden hebben beledigd of openlijk terroristische organisaties gesteund zouden hebben. Zo'n 10.000 andere accounts op sociale media worden nog door de Turkse aanklagers onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl