Anis Amri: van bootvluchteling tot terreurverdachte
Anis Amri is op dit moment zonder twijfel de meest gezochte persoon in Europa. In de klopjacht op de 24-jarige terreurverdachte zijn gisteravond weer huiszoekingen gedaan. Ook wordt stukje bij beetje meer bekend over de vermoedelijke dader van de aanslag op de Berlijnse kerstmarkt en de route die hij heeft afgelegd, van Tunesië naar Berlijn.
De 24-jarige Tunesiër kwam als minderjarige jongen aan in Europa. Vijf jaar geleden werd hij als bootvluchteling van de Middellandse Zee geplukt. Amri kwam vervolgens terecht op het Italiaanse eiland Lampedusa.
Brandstichting
Het asielzoekerscentrum op het eiland zit vol met Tunesische jongeren, die de onrust in eigen land willen ontvluchten. Maar Italië besluit al snel om ze terug te sturen naar Tunesië.
De Italianen sluiten een deal met Tunesië om iedereen die oversteekt terug te sturen, maar Tunesië weigert mee te werken aan het terugsturen van Tunesiërs die al in Italië zitten. Toch veroorzaakt de deal veel onrust in het azc op Lampedusa.
In de tijd dat Amri er zit, ontstaat onrust op het eiland. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica was Amri betrokken bij een brandstichting in het asielzoekerscentrum, in september van 2011. Hij zat daarna vier jaar vast in de gevangenis in Palermo. "De Italiaanse justitie noemt hem een onruststoker, een lastige jongen", zegt correspondent Rop Zoutberg.
Radicale kringen
Toen de Tunesiër zijn straf had uitgezeten, wilde Italië hem uitzetten. Maar zijn thuisland weigerde wederom. Amri verdween naar Duitsland, naar Freiburg. "Hij komt daar in radicale kringen terecht", vertelt Zoutberg. Maar ook als Duitsland de jongen wil terugsturen naar Tunesië, krijgen ze nul op het rekest.
"Zo kan hij blijven rondzwerven in Duitsland", zegt Zoutberg. De Duitsers hebben dan al vermoedens dat Amri kwaad in de zin heeft, vanwege de mensen met wie hij omgaat. "Maar omdat ze hem niet kunnen terugsturen, kunnen de Duitsers weinig doen", zegt Zoutberg.
Amri werd het afgelopen jaar gevolgd door Duitse veiligheidsdiensten, maar die grepen niet in door gebrek aan bewijs. Sinds de aanslag worden zijn gangen nagegaan. Onderzoekscollectief Bellingcat vond een video van Amri en ontdekte dat hij eind september al een keer in Berlijn was.
De video is gevonden op één van de drie Facebook-profielen die Amri volgens Bellingcat heeft. Ze zijn die profielen op het spoor gekomen via profielen van zijn familieleden.
Vanochtend doorzocht de Duitse politie een azc in Emmerich, even over de grens bij Arnhem. De kerstmarkt, waar Amri maandag 12 mensen doodreed, ging vanochtend weer open.