Politieagenten doorzoeken het azc in Emmerich EPA

De politie heeft een asielzoekerscentrum in Emmerich doorzocht in het onderzoek naar Anis Amri. Hij is de belangrijkste verdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. 

De actie duurde een uur. Er waren zo'n 100 agenten bij betrokken. Die hadden gisteren al hun posities ingenomen, maar zouden hebben moeten wachten op de juiste papieren voor de actie. Amri zou in het azc, net over de grens bij Arnhem, ingeschreven hebben gestaan.

De politie wil niets zeggen over de doorzoeking en of er iets is gevonden. De Duitsers hebben een klopjacht geopend op de Tunesische asielzoeker. Er is een beloning van 100.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot de aanhouding van Amri.

Bij de door IS opgeëiste aanslag van maandag kwamen twaalf mensen om het leven. De dader reed met een vrachtwagen door een soort brandgang over de kerstmarkt. De slachtoffers konden geen kant op. In de vrachtwagen werden documenten van Amri gevonden. Mogelijk heeft hij die verloren tijdens een gevecht in de cabine, met de Poolse chauffeur van de vrachtwagen. 

De New York Times bracht vandaag dat hij op internet naar instructies zocht om een bom te bouwen en dat hij contact heeft gehad met IS.

Correspondent Judith van de Hulsbeek

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek komen er steeds meer details over Amri naar buiten. Hij zou in 2011 asiel hebben aangevraagd in Italië. Hij werd daar veroordeeld voor onder meer het stichten van brand in een opvangkamp. Daarna zat hij vier jaar vast. De Italianen hebben Amri geprobeerd uit te leveren naar Tunesië, maar dat is niet gelukt.

De man is daarna naar Duitsland gereisd en zowel de Italiaanse als de Duitse autoriteiten zijn hem toen uit het oog verloren. "De verbazing daarover groeit", zegt Van de Hulsbeek. "Zeker nu ook duidelijk is dat hij actief aan het lobbyen was om medestanders te vinden om een aanslag te plegen en dat hij bij een undercoveragent een wapen wilde kopen. De New York Times bracht vandaag dat hij op internet naar instructies zocht om een bom te bouwen en dat hij contact heeft gehad met IS. Dus de vraag wordt steeds prangender hoe het kan dat deze man vrij rondliep en niet werd bewaakt." 

De kerstmarkt in Berlijn gaat om 11.00 uur vanochtend weer open maar zonder uitbundige muziek of verlichting. De sporen van de vrachtauto en de vernielingen zijn zo goed mogelijk weggepoetst. 

STER reclame