Bijzonder tapijt opgedoken uit 'gezonken tijdcapsule'
Een scheepswrak bij Texel waar eerder al een unieke jurk werd gevonden, heeft nog meer bijzonder textiel prijsgegeven: fragmenten van een luxe tapijt uit de Gouden Eeuw hebben 400 jaar op de bodem van de Waddenzee overleefd.
Er zijn dertien fragmenten bewaard gebleven van het rode kleed van wol en zijde. De meeste enkele tientallen centimeters groot. Er zijn dieren op afgebeeld, zoals enkele draken en een leeuw die een koe verslindt.
Het is niet met zekerheid te zeggen waar en wanneer het tapijt is gemaakt, maar op basis van de gebruikte techniek en versieringen concluderen experts dat het rond het midden van de 17de eeuw in Noordwest-India is gemaakt.
'Nachtwacht van de kostuumwereld'
Het handelsschip waarmee het tapijt werd vervoerd verging ergens tussen 1645 en 1660 voor de kust van Texel. Mogelijk is het vergaan in een storm toen het bij het Waddeneiland wachtte op een gunstige wind.
Het schip werd in 2009 teruggevonden door lokale duikers. Volgens maritiem archeologen is het een tijdcapsule, doordat veel persoonlijke bezittingen goed bewaard zijn gebleven. De uitstekend behouden jurk die eerder dit jaar werd gevonden, wordt wel De Nachtwacht van de kostuumwereld genoemd.
Het tapijt was waarschijnlijk onderdeel van de persoonlijke bezittingen van de kapitein of een belangrijke passagier aan boord. De lading van het schip bestond namelijk grotendeels uit palmhout en mirre of wierook.
De tapijtfragmenten zijn vanaf vandaag te zien in Museum Kaap Skil op Texel, in de tentoonstelling Duiken in details. Na half februari worden ze overgebracht naar een archeologiecentrum in Noord-Holland en zijn ze voorlopig niet meer zichtbaar voor het publiek.