Update Oost-Aleppo, over de leiders, de mensen en de angst
Voor de oorlog was het de welvarendste en dichtstbevolkte stad van Syrië. Maar al jaren is Aleppo verscheurd tussen oost en west. En nu Syrische troepen wijk na wijk veroveren op de rebellen in Oost-Aleppo, is dat contrast overduidelijk: je hoort gejuich in het westen, je ziet wanhopige mensen in het oostelijke deel van de stad.
De situatie in de stad verandert continu. Hier is het overzicht in een video, aan de hand van drie thema's: diplomatiek, militair en humanitair.
2,5 vierkante kilometer. Dat is wat de rebellen volgens de Russen nog in handen hebben in Oost-Aleppo. Een klein gebied, ten opzichte van een paar maanden geleden; toen hadden ze vrijwel het hele oostelijke gedeelte nog onder controle. Daar overheerst de angst. Want, zo vragen de bewoners zich af, wat gaat er gebeuren nu de troepen van de president Assad de controle weer hebben?
Die angst is niet geheel ongegrond, als we de VN en het Rode Kruis mogen geloven. Die organisaties hebben hun zorgen geuit over berichten van wreedheden door het Syrische leger tegen burgers.
De wanhoop blijkt ook uit een zelfmoordbrief van een verpleegster uit het belegerde deel van de stad die op internet is opgedoken. De vrouw schrijft dat ze liever zichzelf het leven beneemt, dan verkracht te worden door Syrische militairen. Een hulpverlener plaatste de brief op zijn Facebookpagina.
Lang niet iedereen in Oost-Aleppo steunt de rebellen. Mensen die niet tot de aanhang behoren, wilden soms wel vluchten, maar vaak was dat onmogelijk. "Je ziet de afgelopen dagen wel dat mensen zelfstandig een veilig heenkomen zoeken", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Die lopen dan door de frontlinie heen en proberen in het westen van Aleppo te komen, waar in ieder geval hulp is."
Voor anderen zit er niets anders op dan af te wachten en te hopen dat ze niet bij een bombardement of een beschieting omkomen, zegt Van Hoorn. "Het is dus leven met de dag."
Gisteravond kwamen de rebellen en de regering tot een akkoord over een staakt-het-vuren en een evacuatieoperatie, waarbij zo'n 5000 rebellen en familieleden uit de stad gehaald zouden worden. Maar van dat bestand is niet veel terechtgekomen. Inmiddels wordt er weer gevochten in de stad en is de evacuatie opgeschort.
Er wordt met name met artillerie op het gebied geschoten dat nog onder controle van de rebellen staat. "De intensiteit van de beschietingen is enorm", zegt Van Hoorn. "En dat zijn dus mensen die eigenlijk hun koffers hadden gepakt om geëvacueerd te worden."
Internationale druk
Van verschillende kanten wordt druk uitgeoefend om het staakt-het-vuren alsnog te laten slagen. Zo belde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken vanmorgen met zijn Iraanse ambtsgenoot, in een poging het bestand te redden en alsnog burgers te evacueren. En ook de Verenigde Staten viel hard uit tegen Syrië en Rusland in de VN-veiligheidsraad.
Toch is niet alle kans op een nieuw bestand verkeken, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Er is genoeg te winnen bij een bestand voor alle partijen."