NOS NieuwsAangepast

Begin 2018 nieuw systeem van boetes voor diplomaten

Een nieuw systeem waarbij diplomaten die in Nederland de wet overtreden wordt gevraagd vrijwillig een boete te betalen zal begin 2018 worden ingevoerd. Dat zei minister Koenders vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

Niet alleen in de Kamer maar ook daarbuiten is er veel ergernis over diplomaten die boetes niet betalen. "Alhoewel ik licht ongemak voel om een debat over dit onderwerp te voeren vandaag, gezien wat er in Aleppo gaande is", aldus PvdA-Kamerlid Servaes. Andere Kamerleden en ook Koenders beaamden dat, maar Kamerbreed is er ook een wens om de kwestie met de diplomaten op te lossen.

Diplomaten moeten boetes vrijwillig betalen

De onschendbaarheid van diplomaten is vastgelegd in het in 1960 gesloten Verdrag van Wenen. Daaruit volgt dat diplomaten geen boetes hoeven te betalen en niet juridisch kunnen worden vervolgd. Toen de Nederlandse overheid dat enige jaren geleden nog wel deed oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in hoger beroep dat dat in strijd was met het verdrag. Daarop stopte de overheid met het uitdelen van boetes aan diplomaten.

Die situatie is Kamerleden al langer een doorn in het oog. Het kabinet kondigde daarom een alternatief aan waarin overtreders een 'notificatiebrief' krijgen waarin staat wat ze hebben gedaan en wat de boete zou zijn als ze geen diplomaat zouden zijn. De diplomaat wordt 'uitgenodigd' om dat bedrag over te maken. Dat systeem zal dus begin 2018 worden ingevoerd.

Vraagtekens

Kamerleden vinden dat wel erg lang duren, maar volgens Koenders is die tijd nodig voor een wetswijziging en het veranderen van administratieve systemen.

Het kabinet is ook van plan om per organisatie of ambassade bij te houden in hoeverre de Nederlandse wet wordt gerespecteerd. VVD-Kamerlid Ten Broeke hoopt dat de 'naming and shaming'-lijst zo snel mogelijk openbaar wordt. De informatie is er al wel, zo zei hij in het debat. "Op de lijst van wanbetalers staan Rusland en China bovenaan."

Wat Ten Broeke betreft moeten er ook andere maatregelen volgen. "Geld inhouden voor deze landen, tankpassen van diplomaten inhouden, er zijn allerlei opties."

Ook het uitnodigingsbeleid voor de nieuwjaarsreceptie van de Koning zou wat het Kamerlid betreft onder de loep genomen kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl