Diplomaten krijgen geen echte, maar een vrijwillige boete opgelegd
NOS Nieuws

'Vrijwillige boetes' voor onschendbare diplomaten

Het kabinet is van plan om diplomaten die in Nederland de wet overtreden te vragen om vrijwillig een boete te betalen. Daarmee hoopt het kabinet overtreders te prikkelen om zich aan de Nederlandse wet te houden.

Diplomaten zijn onschendbaar en zijn dus over het algemeen gevrijwaard van boetes. Het kabinet wil overtreders nu een 'notificatiebrief' sturen waarin staat wat ze hebben gedaan en wat de boete zou zijn als ze geen diplomaat zouden zijn. De diplomaat wordt 'uitgenodigd' om dat bedrag over te maken.

Het plan moet nog wel worden uitgewerkt, en afhankelijk van de kosten wordt besloten of het zal worden ingevoerd. "Invoeren is in de praktijk complex en er moet een nieuw IT-systeem worden opgezet", schrijven ministers Koenders en Van der Steur aan de Tweede Kamer.

Verdrag van Wenen

Het kabinet is ook van plan om per organisatie of ambassade bij te houden in hoeverre de Nederlandse wet wordt gerespecteerd. Ambassades waarvan de medewerkers vaak in de fout gaan, kunnen dan worden aangesproken.

De onschendbaarheid van diplomaten volgt uit het Verdrag van Wenen. Ze hoeven geen boetes te betalen en kunnen niet worden vervolgd. Toch krijgen ze die boetes wel vaak opgestuurd, omdat de systemen nu geen onderscheid maken tussen diplomaten en gewone burgers. In 2014 nam het aantal verkeersboetes voor diplomaten in Nederland af en werden ze steeds vaker betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl