NOS Nieuws

'Minder verkeersboetes voor diplomaten, Russen grootste wanbetalers'

Vorig jaar hebben diplomaten in Nederland aanzienlijk minder verkeersboetes opgelegd gekregen dan in voorgaande jaren, blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd. In 2014 verstuurde het Centraal Justitieel Incassobureau 2871 boetes naar automobilisten met een CD-kenteken. Daarmee was een totaalbedrag van 198.023 euro gemoeid.

In 2013 ging het nog om ruim 4000 geldboetes voor verkeersovertredingen door diplomaten, met een gezamenlijke waarde van 287.205 euro.

Hardere aanpak

Uit het onderzoek van De Telegraaf blijkt ook dat steeds meer buitenlandse diplomaten de boetes daadwerkelijk betalen. Dat is mogelijk het gevolg van een hardere aanpak van weigerachtige verkeersovertreders uit het Corps Diplomatique. Die riskeren hun belastingvrije tankpassen kwijt te raken. Ook worden er ranglijsten gepubliceerd van wanbetalers.

Alles bij elkaar staan er nog vele tienduizenden euro's aan verkeers- en parkeerboetes open.

In Den Haag, de stad waar de meeste buitenlandse diplomaten wonen, is de dalende trend in verkeersboetes ook zichtbaar, schrijft De Telegraaf. Russische diplomaten blijken daar nog steeds het minst bereid de boetes te betalen. Op plaats twee en drie in de top tien van 'Haagse' wanbetalers staan Georgië en Azerbeidzjan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl