Aangepast

'Fulltime werken en moeder zijn, ik zie geen probleem'

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

  • Yvonne Roerdink

    redacteur

De vrouwenemancipatie vordert de laatste jaren maar langzaam. Hoewel de verschillen tussen mannen en vrouwen zijn afgenomen, werken vrouwen nog altijd minder, verdienen ze minder en bekleden ze minder topfuncties.

Het zijn enkele conclusies uit de Emancipatiemonitor 2016 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de onderzoekers zijn vrouwen zijn steeds hoger opgeleid, maar is dit op de arbeidsmarkt nauwelijks terug te zien.

Zo werken vrouwen nog veel meer in deeltijd dan mannen. Vrouwen werkten vorig jaar gemiddeld 26,6 uur per week, terwijl mannen een werkweek van gemiddeld 37,7 uur hadden. In 2015 had driekwart van de werkende vrouwen een deeltijdbaan.

'Fulltime werken en moeder zijn, ik zie geen probleem'

Eigen boontjes doppen

Geertje Kok (41) hoort niet bij die groep. Zij werkt veertig uur per week in haar eigen praktijk als kindertandarts. "Ik vind mijn werk echt ontzettend leuk. Maar ik vind het ook belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling en het is een fijn idee dat ik financieel op eigen benen kan staan."

Kok heeft drie kinderen: een dochter van 12 en een tweeling van 10. Zij en haar man verdelen de taken in huis. "We doen alles samen. Daarnaast zijn we flexibel qua werktijden. Ik ben drie middagen om 16.00 uur 's middags thuis. Als de kinderen op bed liggen doe ik ook nog werk, administratie of vergaderingen."

Ze vindt het belangrijk om een voorbeeld te zijn voor haar kinderen. "Ik heb zelf vroeger meegekregen dat je als meisje je eigen boontjes moet kunnen doppen. Ik hoop dat ik aan mijn kinderen, en met name aan mijn dochter, kan meegeven dat het normaal is om een carrière te hebben als meisje of vrouw."

  • Nieuwsuur
    Geertje met haar gezin aan het ontbijt
  • Nieuwsuur
    Geertje aan het werk in haar praktijk

Het dochtertje van Christel Hartelman (30) is nog maar klein, maar ook zij hoopt later een voorbeeld voor haar te zijn. "Het is voor mij een bewuste keuze om fulltime te werken. Ik vind mijn baan als kapster heel erg leuk. Bovendien ben ik niet gemaakt om fulltime huismoeder te zijn, ik vind de afwisseling juist prettig."

Volgens Hartelman is werken in deeltijd nooit ter sprake geweest, ook niet toen haar dochter 1,5 jaar geleden werd geboren. "Mijn vriend zou dat nooit van mij vragen. Andersom zou hij ook minder kunnen werken, maar hij wil dat ook niet. Wij vinden het heerlijk hoe het nu gaat."

  • Nieuwsuur
    Christel met haar dochtertje Liv (1,5)
  • Nieuwsuur
    Christel aan het werk in de kapsalon

"De samenleving verwacht dat je minder gaat werken als je kinderen krijgt. Toen ik zwanger was, werd me vaak gevraagd hoeveel uren ik ging werken", vertelt Laura Menenti. "Maar ik wil moeder zijn en een carrière hebben. Ik zie daar helemaal geen probleem in."

Menenti werkt 40 uur per week als onderzoeker bij de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. Ze heeft twee kleine kinderen. Haar vriend werkt ook fulltime. "Het is logistiek nog wel eens een puzzel wat betreft de opvang van de kinderen, maar het lukt. Verder hebben de taken in huis verdeeld."

Laura met haar jongste kindje aan tafel

Kindertandarts Kok vindt het raar dat er vaak van vrouwen wordt verwacht dat ze minder gaan werken als er kinderen worden geboren. Terwijl mannen vaak een schouderklopje krijgen als ze hetzelfde doen.

"Toen mijn man tijdelijk een dag minder ging werken, vond iedereen dat fantastisch. Ik kreeg ondertussen de vraag of ik niet te veel werkte. Dan denk ik: het zijn toch ónze kinderen. Het is 2016 hoor, mannen kunnen net zo goed thuis zijn met de kinderen als vrouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl