Palmyra
NOS NieuwsAangepast

Onrust in Palmyra vanwege aanval IS

Islamitische staat heeft volgens de Syrische oppositie rondom Palmyra gebieden heroverd op de Syrische regering. De strijders zouden niet ver van de stad zitten. Palmyra werd eind maart juist teruggewonnen op IS.

Volgens correspondent Sander van Hoorn is er in de stad onrust uitgebroken. "Daar kan je je ook wel iets bij voorstellen want de vorige keer dat IS aan de poorten van Palmyra stond, viel die stad vrij snel en vrij plotseling en zaten mensen daar gevangen."

Zwakke plek

Veel mensen in Palmyra zijn volgens Van Hoorn bang dat de enige verbindingsweg wordt afgesloten. "Dan kun je niet eens meer weg, dus dat zorgt voor onrust en paniek."

Volgens Van Hoorn doet de theorie de ronde dat Assad zo druk is met Aleppo, dat hij Palmyra is vergeten. Het Syrische leger en de troepen die het steunen bewaken een front van vele honderden kilometers lang "en dan kun je niet overal even sterk zijn. Palmyra kan dus net een zwakke plek zijn en daar kan IS gebruik van maken."

Aleppo

Over de situatie in Aleppo bestaat veel onduidelijkheid. Ondanks een melding van een VN-gezant dat de Syrische regering akkoord is met het leveren van hulpgoederen aan Oost-Aleppo is het nog volstrekt onduidelijk of en wanneer die hulp komt.

Ook over een staakt-het-vuren-is nog veel onduidelijkheid. De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het Syrische leger zijn offensief in Aleppo heeft stilgelegd om 8000 burgers de mogelijkheid te geven het stadsdeel te verlaten. Inwoners van Oost-Aleppo melden echter dat Oost-Aleppo nog steeds beschoten en gebombardeerd wordt door vliegtuigen.

Het Witte Huis zegt in een verklaring dat het nu afwachten is of die belofte wordt waargemaakt. Minister Kerry is onderweg naar Parijs, waar zaterdag verder wordt gepraat over de situatie in Syrië.

Woestijn

In Engeland heeft de nieuwe chef van de Britse geheime dienst in zijn eerste toespraak kritiek geuit op het optreden van Rusland in Syrië. Volgens Alex Younger staat de Russische regering vrede in de weg door alle tegenstanders van het Syrische regime als terroristen te beschouwen.

"Rusland en het Syrische regime proberen een woestijn van het land te maken en dat dan vrede te noemen", zei hij in een verwijzing naar de vele bombardementen in Syrië. Volgens Younger heeft de geheime dienst sinds 2013 in Groot-Brittannië al twaalf terroristische samenzweringen kunnen voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl