President Poetin tijdens zijn toespraak in het Kremlin
NOS NieuwsAangepast

Poetin: we zoeken geen vijanden

President Poetin heeft verklaard dat Rusland bereid is tot samenwerking met het Westen. In zijn jaarlijkse toespraak tot de gezamenlijke volksvertegenwoordiging en vertegenwoordigers van verschillende sectoren in het land zei hij dat Rusland niet uit is op confrontatie en geen vijanden zoekt.

Maar in een adem voegde de president eraan toe dat Rusland geen minachting van de nationale belangen toestaat. Specifieker daarover werd Poetin niet. De toespraak komt op het moment dat de verhouding met het Westen door de crises in Syrië en Oekraïne onder grote druk staat.

"We zoeken geen vijanden en dat hebben we ook nooit gedaan, we hebben juist vrienden nodig", zei Poetin.

Poetin wil goede samenwerking met de VS

Poetin stak de hand uit naar Donald Trump, die op 20 januari Barack Obama opvolgt als president. Hij zei dat Rusland prijs stelt op samenwerking met de nieuwe Amerikaanse regering. Het is volgens Poetin belangrijk dat de onderlinge betrekkingen genormaliseerd worden. Hij streeft naar een relatie met de Amerikanen "op basis van gelijkwaardigheid". Onder het presidentschap van Obama bekoelde de verhouding tussen Rusland en de VS nog verder.

Rusland hoopt op samenwerking met Washington in de strijd tegen het terrorisme. Internationale veiligheid is in ons beider belang en is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid, zei Poetin.

Het onderhouden van goede betrekkingen met China blijft ook een Russische prioriteit, zei Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl