Russisch oorlogsschip in de Griekse haven Piraeus
NOS Nieuws

'Poetin grijpt alle ruimte die je laat liggen'

Europarlementariër Marietje Schaake (D66) wil opheldering over berichten dat Rusland troepen in Syrië bevoorraadt via Europese wateren. Bronnen meldden aan persbureau Reuters dat kerosine werd geleverd via havens in Griekenland en op Cyprus. Europese sancties verbieden dat.

"Ik wil weten of die berichten bevestigd kunnen worden", zegt Schaake, die vragen heeft gesteld aan buitenland-vertegenwoordiger Mogherini. "We zien dat er de laatste weken een recordhoeveelheid brandstof is geleverd aan Syrië. Het kan natuurlijk niet dat dat gebeurt via Europese havens, tegen sancties in."

Twee schepen

Volgens Reuters hebben zeker twee Russische schepen kerosine geleverd aan Russische strijdkrachten in Syrië. De Russen steunen daar het bewind van president Assad door luchtaanvallen uit te voeren op rebellen. Mogelijk is er ook brandstof doorgesluisd naar de Syrische luchtmacht.

Reuters schrijft dat er vorige maand zeker twee schepen met kerosine via Europese havens naar Syrië zijn gevaren. Samen zouden ze 20.000 ton brandstof hebben vervoerd, ter waarde van 8,5 miljoen euro.

Cyprus ontkent dat er brandstof is gesmokkeld via het eiland en heeft Reuters om meer details gevraagd. Griekenland heeft nog niet gereageerd op het bericht. Rusland zegt dat het zich niks hoeft aan te trekken van Europese sancties.

Het minste wat we kunnen doen is ons aan onze eigen sancties houden.

Europarlementariër Marietje Schaake

"Onder Poetin neemt Rusland alle ruimte die de internationale gemeenschap laat liggen. Dat is precies waarom we moeten opletten", stelt Schaake. "Er moeten consequenties aan verbonden worden. Sancties moeten worden afgedwongen, zeker als het gaat om oorlog."

Schaake hoopt dat het verhaal niet klopt, maar vreest dat het de waarheid is, omdat het in een patroon past. "We hebben vorige maand gezien dat er bijna Russische schepen in Spanje zouden aanleggen. Dit is een vergelijkbaar verhaal."

"Ik vind dat er veel te weinig gebeurt vanuit de EU om een einde aan de oorlog in Syrië te maken. Het minste wat we kunnen doen is ons aan onze eigen sancties houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl