Mooi koopkrachtplaatje weg? Dijsselbloem wil geen snelle conclusie trekken
Minister Dijsselbloem van Financiën vindt het te vroeg om vast te stellen dat veel Nederlandse huishoudens in 2017 toch minder kunnen uitgeven. "Het is echt te snel om te zeggen dat onze koopkrachtcijfers nu al weg zijn", zei de minister vanochtend.
Op Prinsjesdag beloofde het kabinet dat de meeste Nederlanders er gemiddeld zo'n 1 procent in koopkracht op vooruit gaan. Inmiddels blijkt dat de premies van de meeste zorgverzekeraars duurder zijn geworden, ongeveer zo'n tien euro per maand. Gisteren maakte bovendien het pensioenfonds van de ambtenaren, het ABP, bekend de pensioenpremie fors te verhogen.
Volgens de minister trekt de economie aan alle kanten aan en worden er nieuwe CAO-afspraken gemaakt. "Voor je een totaalbeeld hebt, moeten we een stuk verder zijn."
Dijsselbloem zegt dat de koopkrachtplaatjes op Prinsjesdag altijd momentopnames zijn. "Het ene jaar blijkt het voor bepaalde groepen mee te vallen en voor anderen weer tegen. Dat is helaas altijd zo."
Meeste pensioenpremies blijven gelijk
Gisteren kondigde pensioenfonds ABP aan dat de pensioenpremie volgend jaar 2,3 procent omhoog gaat. Daardoor zijn ambtenaren en leraren ongeveer een tientje per maand extra kwijt aan hun pensioen. En daar blijft het niet bij: de komende jaren zal de premie bij het ABP nog verder omhoog gaan.
Het lijkt erop dat mensen in andere beroepsgroepen zich geen zorgen hoeven te maken over een hogere pensioenpremie. Pensioenfonds Zorg & Welzijn laat weten dat bij hen de premie gelijk blijft. Pensioenfonds PME heeft met werknemers en werkgevers afgesproken dat de premie de komende jaren niet verandert. Bij pensioenfonds PMT (Metaal en Techniek) daalt de premie zelfs met een half procent.
Het vijfde grote pensioenfonds, Bpf Bouw, maakt pas in december de hoogte van de premie voor 2017 bekend.