NOS NieuwsAangepast

ABP verhoogt de pensioenpremies fors

ABP, het pensioenfonds voor ambtenaren en leraren, verhoogt volgend jaar de pensioenpremie. De premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen is nu nog 18,8 procent, volgend jaar wordt dat 21,1 procent.

Dat betekent dat een ambtenaar met een maandinkomen van 3500 euro bruto straks zo'n 11 euro per maand meer betaalt voor zijn oudedagvoorziening. De overheid, die als werkgever 70 procent van de pensioenpremie betaalt, is door de stijging zo'n 500 miljoen euro extra kwijt per jaar.

Eerste stap

De premieverhoging van 2,3 procent is een eerste stap; de komende twee jaar zal de premie nog verder omhoog gaan. Het ABP heeft dat besloten omdat het fonds last heeft van de lage rente en daardoor op minder rendement kan rekenen. Ook worden mensen steeds ouder, waardoor het pensioenfonds langere tijd pensioen moet uitbetalen aan gepensioneerden.

De dekkingsgraad bedroeg eind oktober 92 procent. Om die reden zal ABP volgend jaar de pensioenen niet indexeren.

Gat in begroting

Het ministerie van Financiën heeft al rekening gehouden met de tegenvaller voor de overheid. "Deze hogere premies brengen inderdaad extra kosten met zich mee. Er zal compensatie moeten worden gevonden", laat een woordvoerster van het ministerie weten. In de Voorjaarsnota zal duidelijk worden waar het geld vandaan komt.

Wat kost de pensioenpremie ambtenaren extra?

bruto jaarsalaris in euro's: extra premie per maand in euro's

25.000: 4 euro per maand

40.000: 9 euro per maand

55.000: 14 euro per maand

70.000: 17 euro per maand

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl