Uitspraak 'moordbroers Drenthe' uitgesteld: meer onderzoek nodig
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft nog geen uitspraak gedaan in het hoger beroep tegen de twee zogeheten moordbroers uit Hoogeveen. De rechters vinden dat het onderzoek niet volledig is geweest. Daarom moet er meer onderzoek komen naar diverse scenario's in de zaak. Het is nog onduidelijk wanneer het hof met een uitspraak komt.
Het hof wil meer te weten komen over de geestelijke gesteldheid van de verdachten Admilson en Marcos R. Ook willen de rechters meer onderzoek naar de baan van enkele kogels die in 2012 werden afgevuurd op een van de slachtoffers.
Advocaat Wim Anker is onaangenaam verrast door het besluit van het gerechtshof. Hij had erop gerekend dat het hof uitspraak zou doen. "Het sporenonderzoek dat opnieuw gedaan moet worden, loopt nu parallel met de discussie rond levenslang." Hij doelde op de vraag of iemand wel levenslang mag krijgen, of dat die straf in strijd is met de Europese mensenrechten.
Een van de nabestaanden begon te snikken toen duidelijk werd dat een uitspraak werd uitgesteld. De advocaat-generaal eiste levenslang tegen de broers, die in 2012 en 2013 drie mensen om het leven hadden gebracht.
'Focking levenslang'
De rechtbank in Assen veroordeelde eerder Marcos R. tot 30 jaar cel; Admilson kreeg dezelfde celstraf plus tbs. De lagere rechter oordeelde dat levenslang niet gegeven kon worden omdat dat in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Het OM en Admilson waren het daar niet mee eens en gingen in hoger beroep. De oudste broer schreeuwde in de rechtszaal in Assen opmerkelijk genoeg dat hij de straf van 30 jaar met tbs veel te laag vond: "geef me gewoon focking levenslang".
Dwingeloo en Exloo
Admilson R. schoot in november 2012 een 55-jarige man uit Dwingeloo dood. Het slachtoffer verdween tijdens een wandeling met zijn hond op het Dwingelderveld. Zijn lichaam werd drie dagen later gevonden.
Ruim een halfjaar later wurgden de broers een bejaard echtpaar uit Exloo. De slachtoffers, beiden 77 jaar, werden in hun huis omgebracht. De daders namen daarna waardevolle spullen mee, waaronder laptops. Een van de bankpassen van het echtpaar werd later in Assen gebruikt. Admilson wordt gezien als het brein achter de drie moorden.
Levenslang
De uitspraak in Assen kreeg extra aandacht omdat de strafmaat werd gekoppeld aan de Europese mensenrechten. Staatssecretaris Dijkhoff kwam naar aanleiding van de vraag of levenslang wel humaan is, met het plan om na 25 jaar cel een toetsingsmoment in te lassen.
De advocaat-generaal in Leeuwarden vond dat daarmee wordt voldaan aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarom hield hij vast aan een levenslange gevangenisstraf.
In Nederland is levenslang ook echt levenslang. Een veroordeelde heeft geen recht op strafvermindering. Het voorstel van Dijkhoff moet overigens nog worden goedgekeurd door de Eerste en de Tweede Kamer.