Aangepast

'De Turkse rechtsstaat is opgeheven'

Na de mislukte coup op 15 juli werden in Turkije tienduizenden mensen gearresteerd, onder wie drieduizend rechters en meer dan tweehonderd advocaten. De deken van de Turkse Orde van Advocaten, Metin Feyzioğlu, maakt zich ernstig zorgen.

Volgens hem krijgen de verdachten geen eerlijk proces en is de rechtsstaat opgeheven. Feyzioğlu vertegenwoordigt bijna honderdduizend advocaten.

"De Turkse rechtsstaat is opgeheven"

"Het grootste probleem is de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechterlijke macht. Ik geloof dat het doel van het uitroepen van de noodtoestand zou moeten zijn om de mislukte staatsgreep onder bedwang te krijgen. En om de samenzweerders in handen te krijgen", zegt Feyzioğlu.

Volgens hem kunnen advocaten hun cliënten pas na vijf dagen spreken. En zitten zij zeker dertig dagen vast, voordat ze een rechter te zien krijgen. Maar er is nog een ander, groter probleem, meent Feyzioğlu. "Advocaten kunnen niet alleen met hun cliënten spreken. Er is altijd toezicht. Dat is onacceptabel."

Feyzioğlu beseft dat hij zou kunnen worden gearresteerd, omdat hij zich kritisch uitlaat over de situatie in zijn land. "Iedereen kan worden aangeklaagd voor het een of ander en naar de gevangenis worden gestuurd. Daarom is de rechtsstaat ook zo belangrijk."

In plaats van de weg in te slaan naar een moderne maatschappij, schuiven we steeds meer op naar landen als Qatar en Saudi-Arabië.

Metin Feyzioğlu, de deken van de Turkse Orde van Advocaten.

Na de mislukte staatsgreep sprak Feyzioğlu met de Turkse president Erdogan en benadrukte dat de rechten van verdachten niet geschonden moesten worden. "Anders zouden diegenen die schuldig zijn aan de coup niet gevonden worden."

Maar het advies leek gericht aan dovemansoren. "Men bleef de rechten van verdachten schenden. Er wordt nu zelfs gesproken over herinvoering van de doodstraf."

Mocht Turkije daadwerkelijk de doodstraf herinvoeren, dan ziet Feyzioğlu de toekomst van zijn land somber in.

"Turkije staat dan in het verdomhoekje. In plaats van de weg naar een moderne maatschappij in te slaan, schuiven we meer en meer op naar landen als Qatar en Saudi-Arabië. Dat zou een ramp zijn, niet alleen voor Turkije maar ook voor Europa."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl