Aangepast

'Ik maakte de dag voor mijn bevalling nog een tentamen'

Tijdens je studie zwanger raken of met een jong kind thuis aan een studie beginnen, lijkt niet de ideale combinatie. Volgens Steunpunt Studerende Moeders en een onderzoeksteam van de VU moeten onderwijsinstellingen meer doen voor deze groep. De uitval is hoog en er is vaak weinig geregeld voor deze studenten. "We vallen voortdurend tussen wal en schip", zegt Laure Visser (27).

Zij was net begonnen met studeren toen ze op haar negentiende zwanger werd. En zij is niet de enige met zo'n verhaal, vorig jaar volgden 12.000 zwangere studenten en moeders een opleiding. Zoals Loukie Alards (30), die op haar 27e zwanger werd en volgens haar studieloopbaanbegeleider maar beter een half jaar kon stoppen.

Maar dat deed ze niet. Ze wilde doorgaan omdat ze bang was later de motivatie te verliezen om haar studie Facility Management af te maken. "Ik heb de dag voor mijn bevalling nog een tentamen gemaakt."

Loukie met haar zoontje Depp

Er is geen beleid voor studerende moeders. Volgens Loukie zijn docenten bang om af te wijken van de regels. "Twee dagen na mijn bevalling moest ik komen, anders zou ik geen studiepunten krijgen. Eén docent zei 'wat kom je doen, ik wil dat je naar huis gaat', maar een andere docent zei 'je hebt twee lessen gemist, je mag nu niets meer missen'. Die had totaal geen begrip."

Bang om over haar zwangerschap te vertellen

Sheila Smit (24) durfde bij haar opleiding niet te zeggen dat ze zwanger was omdat ze bang was dat ze niet mocht beginnen. Maar ze had een aardige mentor die haar doorverwees naar de studieloopbaanbegeleider. "Ze wilde meteen alles doornemen. Het was mijn plan om door te gaan met studeren zodra ik weer kon staan."

De zoontjes van Sheila

Na vier weken zat ze weer in de collegebanken bij haar studie Bedrijfsadministratie. "Ik heb nu verplichte aanwezigheid dus ik kan niet naar het consultatiebureau of naar de opvang. Gelukkig kan mijn man dat doen."

Best oké

Bij Laure is het studeren met een jong kindje eigenlijk best oké gegaan, zegt ze. "Ik studeerde Taal- en Cultuurstudies in Utrecht en toen ik na een halfjaartje zwanger werd ben ik gestopt. Dat was ook omdat ik de studie niet heel leuk vond. Dus ja, ik was waarschijnlijk ook wel gestopt als ik niet zwanger was geraakt."

Laure met haar zoontje

Laure stopte een jaar met studeren maar verloor nooit de motivatie en het vertrouwen dat ze weer verder zou gaan. Na een jaar voor haar zoontje Christian te hebben gezorgd begon ze daarom aan een bachelor Internationale Bedrijfscommunicatie. Daar kon ze in oktober instromen nadat haar zoontje een maand in het ziekenhuis lag. "En dat was ook mogelijk omdat ik al genoeg kennis had."

Ik was goed genoeg in mijn vakken om mezelf daarin te kunnen onderscheiden, en niet de zielige moeder te zijn.

Laure Visser

Dat neemt niet weg dat ze het lastig vond om voor haar zoontje vrij te moeten vragen. "Ik wilde me bewijzen en niet gezien worden als de studerende moeder." Toch moest Laure vaker aankloppen bij docenten als haar zoontje bijvoorbeeld ziek was. "Maar ik was ook wel goed genoeg in de vakken om mezelf daarin te kunnen onderscheiden en niet de zielige moeder te zijn."

"Je moet heel veel uitzoeken en regelen voordat je met je studie alles rond hebt. We zijn niet echt een erkende groep in de samenleving. Je bent óf student óf moeder."

Er zijn verschillende oplossingen om uitval tegen te gaan, zo zeggen ze bij het ministerie van Onderwijs. "Zo onderzoeken we in een experiment flexstuderen of het betalen per studiepunt in plaats van per collegejaar voor studenten in het voltijds onderwijs een oplossing kan zijn", zo zegt een woordvoerder. Universiteiten en hogescholen krijgen ook geld om speciale regelingen te treffen voor studenten met een kind.

Deel artikel: