FrieslandCampina kan melkproductie inperken
De grootste zuivelcoöperatie van Nederland heeft de eigen statuten veranderd om de melkproductie te kunnen verminderen. Tot vandaag had de zuivelonderneming de verplichting om alle melk af te nemen die de 13.500 aangesloten melkveehouders produceren.
Nu kan de coöperatie tijdelijk besluiten de hoeveelheid af te nemen melk in te perken. FrieslandCampina maakt hiermee een eventueel akkoord tussen zuivelondernemingen en melkveehouders over beperking van het aantal melkkoeien in Nederland juridisch mogelijk.
Aantal koeien moet omlaag
Dat betekent nog niet dat er ook een akkoord is. Zuivelondernemingen, verenigd in de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, hebben afgelopen maandag overleg gevoerd met LTO-Nederland en vertegenwoordigers van banken om het aantal melkkoeien met 175.000 terug te brengen.
Dat is nodig om te voorkomen dat de Europese Commissie de hoeveelheid koeienmest die Nederland mag produceren inperkt en er maar liefst 480.000 melkkoeien moeten verdwijnen. Eind deze week wordt het overleg hierover voortgezet.
Nederland overtreedt milieuregels
Nederland mag meer mest produceren dan veel andere Europese landen omdat de bodem hier makkelijker fosfaat uit mest opneemt. Voorwaarde is wel dat Nederland zich aan de milieuregels houdt. Vanwege de stijging van het aantal koeien in de afgelopen jaren dreigt Nederland ook volgend jaar te veel mest (fosfaat) te produceren.
De invoering van een wetsvoorstel van Economische Zaken om via fosfaatrechten de productie aan banden te leggen is uitgesteld. Brussel ziet de toekenning van fosfaatrechten – die verhandelbaar zijn en dus waarde vertegenwoordigen – als ongeoorloofde staatssteun.
Faillissement boeren dreigt
Achter de schermen wordt nu door alle betrokken partijen gepoogd het aantal koeien in Nederland terug te brengen, om zodoende te voorkomen dat Nederland ook volgend jaar de Europese regels overtreedt. Door vrijwillig de productie te beperken, wordt gepoogd erger te voorkomen.
Het verlies dat de sector boven het hoofd hangt, is door Wageningen Universiteit geschat op bijna een miljard euro. LTO vreest dat er in dat geval een paar duizend van de 17.000 melkveebedrijven omvallen.