OM wil verbod op documentaire over Drentse moorden
Het Openbaar Ministerie probeert via een kort geding de uitzending van een documentaire over drie moorden in Drenthe tegen te houden. Justitie werkte eerst nog mee aan de documentaire van Maria Mok en Meral Uslu, maar komt daarvan terug omdat het te pijnlijk zou zijn voor de nabestaanden.
De documentairemaaksters volgden gedurende een jaar de broers Admilson en Marcos R., in de aanloop naar hun rechtszaak in november vorig jaar. De twee stonden terecht voor de moord op een 55-jarige man uit Dwingeloo in 2012 en een bejaard echtpaar uit Exloo, ruim een half jaar later.
Mok en Uslu filmden onder meer in de rechtszaal, met goedkeuring van justitie. Omdat enkele nabestaanden van het echtpaar nu bezwaren hebben tegen de documentaire, eist het OM dat de beelden worden vernietigd.
De documentaire zou volgend jaar op tv worden uitgezonden. Volgens de advocaat van de documentairemakers, Benno Friedberg, moet de documentaire gewoon uitgezonden worden. "Het is hun recht op persvrijheid. Het is heftig: de persvrijheid beknotten. De makers zullen zich daar zeker tegen gaan verzetten", zegt Friedberg.
De advocaat begrijpt niet goed waarom het Openbaar Ministerie zich verzet tegen het uitzenden van de documentaire. "Het OM heeft medewerking verleend van A tot Z. Nu is de documentaire klaar en willen we graag dat hij wordt uitgezonden. De focus ligt op de verslaglegging van een strafproces. Daar spelen de nabestaanden geen rol in. Wij vinden dat het OM zijn afspraken met mijn cliënten moet nakomen."
De rechtbank veroordeelde de broers tot dertig jaar cel, maar het OM ging vorige maand tegen die uitspraak in beroep en eiste - net als voor de rechtbank - levenslang tegen de twee. Het hof moet hierin nog uitspraak doen.