Appen over de brexit: ze worden hier steeds zenuwachtiger
De onderhandelingen over de brexit zijn formeel nog niet begonnen, maar de messen worden al wel geslepen. Zo had de Britse premier May een fikse tegenslag met de uitspraak van een Britse rechter. Ook aan de overkant van Het Kanaal, in Brussel, wordt de spanning er niet minder op.
Onze correspondenten Arjan Noorlander (Brussel) en Tim de Wit (Londen) zijn er druk mee en houden elkaar scherp via WhatsApp. Ze delen plaagstootjes uit en spreken over de ontwikkelingen in hun 'thuisbasis'. Die gesprekken geven mooi weer hoe de verhoudingen liggen.
T: Hallo daar aan de overkant in Brussel.
A: Tim! Je weet het, ik mag helemaal niet met je praten van commissievoorzitter Juncker. Bel mijn advocaat maar :)
T: Kunnen we het niet heel even over de scheiding hebben? Het was me het weekje wel hier...
A: Er praten daar toch al genoeg mensen mee. Nu moet het parlement bij jou ook nog toestemming geven.
T: Nou, May heeft Juncker gisteren nog verteld dat het echt geen vertraging op gaat leveren... Ze wil nog steeds gewoon eind maart beginnen met onderhandelen. Al lijkt zij één van de weinigen die dat gelooft, zeker als ze straks ook het hoger beroep verliest in de rechtszaak.
A: :-)
T: Heb je de voorpagina van de Daily Mail gezien? Die nagelen gewoon de rechters aan de schandpaal. Enemies of the People... Wat vinden ze daar in Brussel van?
A: Nou ze krijgen er hier bijna meer zelfverzekerdheid van. Normaal valt de EU bij onderhandelingen uit elkaar door onderlinge verdeeldheid. Nu een keertje de tegenpartij. Dat is even wennen hier, ze denken dat ze er goed voorstaan.
T: Maar goed, er is ook wel positief brexit-nieuws voor May. De economie doet het tot nu toe veel beter dan verwacht, liet de Bank of England deze week weten. En Nissan, de grote Japanse auto fabrikant blijft in het Verenigd Koninkrijk auto's produceren. De nieuwe Nissan Qashqai, de best verkochte leaseauto, wordt ook in de toekomst in Sunderland gebouwd.
Alleen willen ze hier wel weten wat de regering Nissan heeft beloofd! Een geheime sweetheart-deal? Want die willen andere bedrijven dan ook wel... Iedereen vraagt zich af of de fabrikant soms iets weet, wat de rest van Engeland niet weet.
A: Misschien hebben ze het advies gelezen dat Angela Merkel deze week heeft gekregen van haar economische adviesraad. Die adviseert haar namelijk om de scheiding niet door te laten gaan. Door constructieve onderhandelingen kunnen de Britten misschien tot inkeer komen. Dat is volgens haar adviseurs niet alleen beter voor de economie, maar ook voor de politieke verhoudingen in Europa.
T: Ja, dat kan Angela wel vinden maar het gaat echt wel door hoor. Ook al krijgt het parlement meer te zeggen, ze kunnen echt niet zo maar de uitslag van het referendum negeren. Dan krijg je hier misschien wel een volksopstand.
En hoe het economisch uitpakt, dat weet nu nog niemand. Kijk naar de Japanse ambassadeur! Die zei op een receptie ook dat Japanse bedrijven heus niet zo maar de UK verlaten.
A: Nou, ze worden hier zo langzaamaan steeds zenuwachtiger van al die referenda. Het Nederlandse Oekraïne-referendum bezorgt ze ook hoofdpijn. Het zet de boel aardig op slot in Brussel.
A: Maar over Japan gesproken. Heb je dat bericht dan niet gelezen over die Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group, die juist gaan uitbreiden in Amsterdam vanwege de brexit. Die vertrouwen het niet. Ze sturen hun mensen van Londen naar Amsterdam.
T: Maar wij worden juist goedkoop. Het pond blijft maar dalen ;)
A: Ja, ik begrijp dat de Ieren nu ook boos zijn, omdat hun champignons veel te duur worden. En de voetballers zullen ook niet blij zijn, die contracten in ponden van Depay of Blind zijn ineens een stuk minder waard. En op die salarissen scheelt dat tonnen per jaar.
T: Dan hadden ze mij maar als zaakwaarnemer moeten nemen. Ik krijg namelijk in euro's betaald. Dat had Zlatan ook moeten regelen toen hij naar Manchester ging!
A: Nigel Farage lacht wat dat betreft het hardst. Hij krijgt zijn salaris in het Europees parlement in euro's. Dus in ponden verdient hij nu 15 procent meer dan voor het referendum en zakken van het pond :)
T: Maar voor die telers is het heel zuur ja. Je spreekt een vaste prijs af en daar lever je voor. Maar nu het pond door de brexit zo daalt, lopen ze behoorlijk wat geld mis. Er zijn al heel wat bedrijven failliet.
T: Maar goed *doet stem Johan Cruyff na* Elluk nadeel hep natulluk zun voordeel. De baas van UPS, Jim Barber heeft al gezegd dat er een automatiseringsgolf aan komt. Als het personeel verdwijnt, dan zorgen we voor goede robots.
T: (Y)
A: Een nieuwe industriële revolutie.
T: Zo noemen ze dat hier wel ja.
A: Maar de andere 27 EU-landen zagen ondertussen wel aan de stoelpoten van Londen. De Belgische premier Michel is deze week in China en zegt daar gewoon jullie moeten niet investeren in Londen, kom naar Brussel. We hebben hele goede fiscale regelingen.
A: En beter bier.
T: Alsof alle Europese leiders bezig zijn met Groot-Brittannië pootje te lichten. Zij zijn economisch ook afhankelijk van de Britten. Kijk naar Hongarije. Deze week komt de Hongaarse premier Orban om zaken te doen met premier May...
A: Die wil de migratie regelen. Iedereen is bezig met z'n eigen kleine brexit onderhandelingen. Eigen belangen eerst geregeld. Daar kunnen de Britten goed gebruik van maken om de EU landen uit elkaar te spelen.
T: Daar zijn ze hier groot mee geworden. Britannia rules the waves.
T: Het is ook lastig. Ken je hem?
A: Ja dat is toch die natuurkundige Stephan Hawking?
T: Zelfs die weet geen goede formule voor de brexit.
A: ??
T: Hij was deze week te gast bij premier May en werd gevraagd naar zijn mening. "I deal with mathematical questions every day, but please don't ask me to help with the brexit." Ik stuur je het filmpje.
A: LOL. Spreek je snel weer.