NOS Nieuws

Britse tabloids laaiend over brexit-uitspraak

De populaire pers in Groot-Brittannië pakt groot uit over een uitspraak van het Britse hof over de brexit-procedure. Zo zette de Daily Mail vanochtend 'Vijanden van het volk' onder de portretten van de rechters die de uitspraak deden.

De rechters besloten gisteren dat de regering alleen met steun van het parlement kan beslissen wanneer de onderhandelingen over het vertrek uit de EU kunnen beginnen. In het Lagerhuis is een meerderheid tegen de brexit.

De rechts-conservatieve Daily Mail zegt dat de rechters in feite de oorlog aan de democratie hebben verklaard, omdat in het referendum een meerderheid van de bevolking voor uittreding stemde. Ook zouden de rechters het land naar een constitutionele crisis leiden.

The Daily Telegraph schrijft dat de brexit een strijd is geworden van de rechters versus het volk. De rechters proberen immers "de wil van het volk te frustreren".

De tabloid The Sun richt zich ook tegen de burgers die een rechtszaak aanspanden tegen de regering. De burgers eisen dat het parlement meebeslist over uittreding. The Sun schrijft dat het Britse volk wordt verraden door een kleine groep mensen die nog in de EU wil blijven. "Wie denk je wel niet dat je bent?" kopt de krant.

De Daily Express haalt ook stevig uit, met een verwijzing naar een toespraak van Winston Churchill in de Tweede Wereldoorlog: "Dit land staat voor de grootste crisis sinds de donkere dagen toen Churchill zei dat we ze moesten bevechten op de stranden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl