Declaratie-affaire COR komt 'heel hard aan bij agenten'
Het intranet van de politie staat er vol mee: berichten over de teleurstelling en woede die heersen onder agenten na de zoveelste affaire binnen de organisatie. Eerder deze week werd bekend dat de rol van ex-korpschef Bouman wordt onderzocht in een onderzoek naar de exorbitante uitgaven van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Nationale Politie.
"Het onderzoek loopt al lang, maar ook dit nieuws komt weer hard aan", vertelt Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP. "Wanneer houdt het op? Dat is wat ik vooral om me heen hoor", zegt Van de Kamp. "De agenten zijn teleurgesteld en boos. Ze hebben er last van, van al het negatieve nieuws."
Het lopende onderzoek naar de luxe feesten, cruises en peperdure vergaderlocaties van de COR veroorzaakte eerder al veel verontwaardiging. Het nieuwe onderzoek moet onder meer uitwijzen of Bouman een oogje toekneep en de COR zijn gang liet gaan, in ruil voor instemming met de moeizame reorganisatie bij de Nationale Politie.
Agenten worden aangesproken over de kwestie, zegt Van de Kamp. "Jullie collega's zijn zakkenvullers, ze geven al ons geld uit en wij moeten maar boetes betalen, zeggen de mensen op straat dan. Deze agenten hebben er helemaal niets mee te maken, maar worden toch slachtoffer."
Voor het eerst in 37 jaar schaam ik mij voor mijn uniform.
Politieagent Vincent Frans uit Purmerend zegt dat hij veel last heeft van het onderwerp. "Zelfs tijdens het sussen van een ruzie op straat word je erover aangesproken. Ze zeggen: 'wat is dat allemaal in Den Haag, hoe kan dat allemaal?'. Dat zijn dingen die heel ver van ons afstaan, waar we helemaal niet bij betrokken zijn."
Op het intranet van de politie zijn de reacties een stuk feller. "Bouman mag fijn blijven zitten op Curaçao, wat een trieste affaire", en een ander schrijft: "Een beschamend verhaal waarin met name de personen die ons vertegenwoordigen trieste hoofdrollen vervullen. Voor het eerst in 37 jaar schaam ik mij voor mijn uniform."
Fluweel
Veel politiemensen houden de hele Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie verantwoordelijk voor de geldverkwisting en willen dat alle leden opstappen, blijkt uit een belronde van de NOS.
Tot dusver is alleen COR-voorzitter Frank Giltay opgestapt. Hij wordt verdacht van fraude. De andere bestuursleden hebben de taken tijdelijk neergelegd en het grootste deel van de leden is aangebleven.
"Dit laat maar weer eens zien dat ze er alleen maar zitten voor het fluweel", zegt een politiemedewerker met ervaring bij een OR. "Wat enorm stoort, is dat de complete COR elk jaar de financiën heeft goedgekeurd, zonder ooit ergens een probleem van te maken."
Ook in de tientallen reacties op het intranet van de politie is die mening te zien. "Men houdt elkaar in het zadel" en "Ik was eerst van mening dat de OR een onafhankelijk orgaan was, maar daar ben ik al lang geleden mee gestopt", schrijven politiemensen. Een agent vraagt zich af: "Worden trouwens alle besluiten die genomen zijn met toestemming van de COR opnieuw tegen het licht gehouden? Wat is er allemaal door onze strot geduwd met toestemming van de COR op verzoek van de korpsleiding?"
Minimaal vertrouwen
De komende dagen bespreken de leden van de COR hoe ze verder zullen gaan. "Het is een zelfstandig orgaan, dus ze moeten zelf beslissen of ze zo verder willen. Alleen de korpschef heeft er iets over te zeggen." Maar als het aan de agenten ligt, moet er iets veranderen, zegt Van de Kamp. "Het vertrouwen is minimaal. De agenten zeggen: trek je conclusies en ga op een andere manier verder. Iedereen wil het gewoon achter zich laten."
Bouman, die in februari opstapte als korpschef, is nog steeds als 'adviseur' in dienst bij de politie. Hij kreeg bij zijn afscheid bijna twee jaar de tijd om op zoek te gaan naar nieuw werk, met behoud van een kleine twee ton aan salaris.