Ouders met kinderen die veel zorg nodig hebben, krijgen te vaak te maken met onterechte meldingen van kindermishandeling. Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz) luidt de noodklok. "Ouders blijven volledig ontredderd achter na een onterechte melding. Dat mag niet op deze manier."
Er zijn 41 ouders bekend bij de vereniging over wie een onterechte melding van kindermishandeling werd gedaan bij het meldpunt Veilig Thuis. De meldingen werden gedaan door scholen, zorgorganisaties, kinderartsen en gemeenten. Volgens voorzitter Vera Hooglugt is dit nog maar het topje van de ijsberg.
Bij zeer zieke of gehandicapte kinderen is de kans groter dat er een melding wordt gedaan, omdat deze kinderen vaak te maken hebben met veel verschillende instanties.
In veel gevallen was er een conflict voordat een melding werd gedaan. "We hebben voorbeelden van gezinnen die volledig binnenstebuiten worden gekeerd, terwijl het niet gaat om kindermishandeling, maar om een ouder die onenigheid heeft met school", zegt Hooglugt.
Tanno Klijn, voorzitter van landelijk netwerk Veilig Thuis, herkent zich niet in het signaal van Bvikz. "We realiseren ons dat de impact groot is, maar het is onze taak om signalen rondom veiligheid te onderzoeken." Daarom onderzoekt de organisatie liever een keer te veel dan te weinig.
Klijn is wel in gesprek met de belangenorganisatie om te doorgronden wat er speelt. "Ik realiseer me heel goed dat je te maken hebt met een ziek kind, en in dit geval een zeer ziek kind. Bij een onderzoek van Veilig Thuis, dat achteraf onnodig blijkt te zijn, is de impact heel groot. Daar moeten we goed met elkaar naar kijken."
Wij zien dat de trauma’s immens groot zijn bij ouders na een onterechte melding.
Om te voorkomen dat meldingen ten onrechte onderzocht worden, moet Veilig Thuis de meldingen vooraf beter screenen, zegt Hooglugt. "Elke melding moet serieus worden genomen, maar er moet vooraf meer worden gedaan. De juiste professionals moeten goed inschatten of een melding inderdaad meldenswaardig is."
Volgens Klijn van Veilig Thuis wordt er altijd een vertrouwensarts geraadpleegd voordat er onderzoek wordt ingesteld.
Slachtofferhulp
Hooglugt pleit verder voor meer nazorg. "Ouders die slachtoffer zijn geworden van een onterechte melding van kindermishandeling moeten een vorm van slachtofferhulp krijgen. Wij zien dat de trauma’s immens groot zijn. Het is ongelooflijk ingrijpend wat er over een gezin wordt afgeroepen."
Veel ouders die een onterechte melding hebben gekregen, zijn bang. "Ik hoop dat meer ouders die te maken hebben gehad met een onterechte melding hiermee naar buiten treden. Ik hoop dat die ouders de angstjas van zich af durven te gooien."
Staatssecretaris Martin van Rijn laat weten dat hij de "hartenkreet" heeft gehoord en met betrokkenen aan tafel wil "om elkaar beter te begrijpen". Daarbij komt ook mogelijke nazorg aan de orde. "Ik wil in gezamenlijk overleg tot verdere afspraken komen."