De ravage na een van de grote kettingbotsingen op de A19
NOS NieuwsAangepast

Verkeer onveiliger, onder meer door 'huftergedrag'

De verkeersveiligheid in Nederland neemt af. Het aantal ongevallen in het verkeer is het afgelopen jaar fors toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van verzekeraars. In 2014 dienden particulieren nog 462.000 schadeclaims in na een aanrijding, vorig jaar 502.000. Een toename van 8 procent.

Reken je aanrijdingen met vrachtauto's, bestelbusjes en lease-auto's mee, dan is de toename 6,5 procent.

Aantal verkeersclaims per jaar

"Een schokkende ontwikkeling", zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. "Tot twee jaar geleden nam de veiligheid in het verkeer juist alleen maar toe."

Huftergedrag

Weurding wijst drie oorzaken aan voor het onveiligere verkeer. "Er is steeds meer afleiding tijdens het rijden, zoals smartphones. Daarnaast is er een enorme diversiteit aan verkeersdeelnemers, met veel verschillende snelheden. Onze infrastructuur blijft daarbij achter."

"De derde oorzaak is het tekort aan handhaving. Er wordt bijvoorbeeld onvoldoende gecontroleerd of automobilisten zich aan de maximumsnelheid houden in 30-kilometerzones, terwijl daar veel ongelukken gebeuren. En onzorgvuldig gedrag wordt te weinig bestreden. Huftergedrag dus."

Deltaplan

De verzekeraars vinden dat het volgende kabinet een 'Deltaplan verkeersveiligheid' moet ontwikkelen. Ook willen ze dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor verkeersveiligheid.

Op gevaarlijke plekken moet de infrastructuur worden verbeterd, en handhaving van huftergedrag moet meer prioriteit krijgen, schrijft het Verbond. Eerder deze maand pleitten het Openbaar Ministerie en de ANWB al voor meer politie op de weg om verkeersovertreders aan te pakken.

Verder willen de verzekeraars dat smartphonegebruik in het verkeer grondig onderzocht wordt. "Echt harde cijfers over slingerende fietsers en onoplettende bestuurders zijn er niet", zegt directeur Weurding.

Of de premie van verzekeringen door de toename van het aantal ongevallen stijgt, wil Weurding niet zeggen. "Dat bepalen de maatschappijen zelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl