'Minister Justitie wilde niet dat FBI nieuw Clinton-onderzoek meldde'
FBI-directeur Comey heeft het Congres gisteren tegen de wens van de Amerikaanse minister van Justitie geïnformeerd over het nieuwe onderzoek naar Hillary Clinton en haar e-mailgewoontes.
Minister Lynch zou stevig bezwaar hebben gemaakt. Comey kreeg te horen dat hij door de bekendmaking zou breken met de regel dat je niet over een lopend onderzoek naar buiten treedt, berichten onder meer The New York Times en CNN. Bovendien zou hij door de aankondiging, zo kort voor de stembusgang, de verkiezingen kunnen beïnvloeden.
Dat Comey toch naar buiten trad is opvallend, aangezien minister van Justitie Lynch formeel zijn baas is. De FBI-directeur zei tegen zijn medewerkers dat hij het nieuwe onderzoek bekend wilde maken omdat hij herhaaldelijk had gezegd dat het onderzoek was beëindigd. Ook zou het Amerikaanse volk recht hebben om ervan op de hoogte gebracht te worden.
Privéserver
Gisteren doken in een onderzoek dat niets met Clinton te maken heeft e-mails op die mogelijk betrekking hebben op de Democratische presidentskandidaat. De federale recherche FBI onderzocht eerder of Clinton strafbare feiten had gepleegd door als minister van Buitenlandse Zaken werkmail te sturen vanaf een privéserver. De conclusie was dat ze zeer onvoorzichtig was geweest met gevoelige staatszaken, maar dat ze niet vervolgd moest worden.
De nieuwe informatie waar de FBI op is aangeslagen, werd gevonden in een onderzoek naar voormalig Congreslid Anthony Weiner, die ervan verdacht wordt expliciete berichten te hebben gestuurd aan een meisje van 15. Weiner raakte eerder in opspraak vanwege het sturen van seksueel getinte foto's naar vrouwen.
Opening van zaken
De FBI legde in het onderzoek naar Weiner begin deze maand beslag op een laptop, een mobiele telefoon en een iPad. Daarop zouden e-mails staan van de voormalige echtgenote van Weiner. Zij is Huma Abedin, een naaste medewerker van Clinton.
Clinton heeft de FBI opgeroepen opening van zaken te geven over de mails die zijn gevonden. Het vermoeden bestaat dat ze geen nieuwe informatie opleveren ten opzichte van het eerdere onderzoek naar Clinton. Er zouden veel dezelfde e-mails zijn gevonden.