Het hoofdkantoor van de KNSB
NOS SchaatsenAangepast

Nog geen akkoord in begrotingsrel schaatsbond

De seizoenstart van de langebaanschaatsers, komend weekeinde in Groningen, komt onder steeds grotere druk te staan. De KNSB is er maandag opnieuw niet in geslaagd een akkoord te bereiken over de bijdrage van de schaatsers, de merkenploegen en de gewesten aan de bezuinigingsplannen van de bond.

Ultimatums werden opgerekt, voorstellen vlogen over en weer, maar een oplossing voor het begrotingsgeschil is opnieuw niet gevonden. De KNSB hoopt er dinsdag uiteindelijk wel uit te komen. "We zitten heel dicht bij een akkoord. Het kan bijna niet afketsen", aldus KNSB-directeur Theo Fledderus.

Verliezen

De KNSB kampt al jaren met verliezen en wil dit seizoen een deel van de bezuinigingen doorberekenen naar de schaatsers, merkenteams en de gewesten. Die weigeren mee te werken, omdat ze van mening zijn dat de noodzakelijke bezuinigingen op een andere manier gerealiseerd kunnen worden. In tegenstelling tot het verleden trekt de oppositie nu wel gezamenlijk op tegen het voorgenomen bondsbeleid.

Het conflict is intussen zo hoog opgelopen dat de topschaatsers dreigen weg te blijven bij de strijd om de KNSB Cup, die van vrijdag tot en met zondag in Groningen op het programma staat. Bij elk mislukt overleg wordt de kans groter dat de schaatsers daadwerkelijk tot actie overgaan.

Nog geen akkoord in begrotingsrel schaatsbond

De schaatsers kwamen in het voorjaar tot de ontdekking dat in de voorgestelde begroting hun premiepot zonder overleg verlaagd zou worden van 1,1 miljoen naar 600.000 euro, de merkenteams zouden in plaats van 25.000 ineens 100.000 euro voor een licentie moeten betalen en voor de gewesten viel de bondsbijdrage voor talentontwikkeling volledig weg. Die zware ingrepen schoten de drie partijen in het verkeerde keelgat.

Voorstel

Afgelopen week deden de tegenstanders van de directie, die zich verenigd hebben in een convenantgroep, een laatste voorstel richting de KNSB om tot een oplossing te komen. De premiepot voor de schaatsers moest met 1 miljoen euro worden gevuld, de gewesten zouden komend seizoen ruim een ton voor talentontwikkeling krijgen en de merkenteams zouden helemaal niet hoeven te betalen voor een licentie. Ze zouden wel een bedrag neertellen voor talentontwikkeling, voor een deel in te vullen door de gewesten.

Een bijeenkomst zaterdag in Utrecht met de directie van de KNSB over dat voorstel leverde geen resultaat op. De oppositie stelde vervolgens een ultimatum, dat maandagmiddag om 12.00 uur afliep. De KNSB reageerde uiteindelijk wel, ging zelfs deels mee in de eisen, maar een akkoord bleek toch niet haalbaar.

Een van de grote struikelblokken in de onderhandelingen is de door de KNSB voorgestelde premiepot (975.000 euro) voor de duur van slechts een jaar. De convenantgroep eist dat die premiepot voor twee seizoenen gegarandeerd wordt.

Merkenteams en schaatsers willen in het olympisch seizoen niet opnieuw in een draaikolk van onrustige onderhandelingen terechtkomen. De KNSB wil vooralsnog de premiepot van 975.000 euro voor slechts één seizoen toezeggen, omdat een langere verbintenis een tekort op de begroting tot gevolg zou hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl