KNSB wendt crisis met achterban voorlopig af
De KNSB heeft een crisis met de achterban voorlopig afgewend. Gewesten, atletenvereniging en merkenteams lagen dwars bij de door directie en bestuur opgestelde begroting voor het seizoen 2016-2017. Intensief overleg heeft ertoe geleid dat de ledenraad van de schaatsbond vanmiddag akkoord gaat met een 'werkbegroting', onder voorwaarde dat de komende maanden uitgezocht gaat worden hoe de beschikbare gelden precies moeten worden verdeeld.
De 'werkbegroting' stelt de KNSB in staat normaal te blijven functioneren. De betrokken partijen gaan daarnaast gezamenlijk onderzoeken of de eerder opgestelde begroting, waarin forse bezuinigingen zijn opgenomen, niet alsnog op een aantal punten kan worden aangepast. De resultaten daarvan moeten op 1 september bekend zijn, waarna er alsnog een breed gedragen begroting voor het pre-olympisch seizoen moet komen te liggen.
De KNSB verkeert al geruime tijd in financieel zwaar weer. Voor het lopende seizoen dreigt een tekort van een kleine drie miljoen euro, wat forse gevolgen heeft voor de toekomst. Alle geledingen moeten inleveren. "We gaan in begroting terug van 16 naar 12,5 miljoen euro. Er moet dus een begroting komen die gezond in elkaar steekt", legt directeur Theo Fledderus uit.
De begroting die een paar maanden geleden op tafel kwam, kreeg geen steun van de achterban. De gewesten kregen geen geld voor talentontwikkeling, de merkenteams moesten voor een licentie een ton betalen terwijl ze er minder rechten voor terugkregen in vergelijking met het verleden en de atleten zagen de premiepot ineens met een half miljoen euro verminderen.
Eensgezindheid
Dat alles stuitte op grote weerstand. De laatste jaren was van eensgezindheid tussen alle partijen amper te spreken, maar nu sloten de rangen zich. "De teams, gewesten en atletenvereniging hebben elkaar gevonden. Dat is redelijk uniek voor schaatswereld", meent Cees Juffermans, de voorzitter van de atletenvereniging van de KNSB.
Directie en bestuur kregen te verstaan dat de voorgestelde begroting het niet zou halen, als de ledenraad (het controle-orgaan van de bond) op 21 mei om goedkeuring zou worden gevraagd. In de ledenraad zijn alle partijen vertegenwoordigd.
"Wij willen er echter samen uitkomen, geen gevecht aangaan", zegt Fledderus over alle inspanningen van de afgelopen weken om elkaar toch te vinden. Dat hoofdsponsor KPN heeft besloten het contract voor een miljoen of vijf te handhaven de komende twee jaar is een prettige bijkomstigheid voor alle partijen.
Juffermans verwacht dat het gekozen traject nog een lastige klus gaat worden. "Welke middelen iedereen nodig heeft, maar nog belangrijker is wat de partijen gaan inleggen. Er komen miljoenen binnen van KPN, NOC*NSF en de NOS. Dat gebeurt alleen omdat we wereldtoppers op het ijs hebben staan. Zonder die toppers zou niemand in schaatsen geïnteresseerd zijn. Daar mag wat voor terugkomen", zegt hij over de boosheid bij de schaatsers over de korting van de premiepot.
Ook Fledderus weet dat het nu gekozen traject niet de eenvoudigste weg is. "Wij als KNSB hebben de intentie er samen uit te komen. Wij willen een poging wagen gezamenlijk iets neer te leggen wat voldoende draagvlak heeft."
Beperkte speelruimte
De directeur weet echter ook dat de speelruimte de komende maanden zeer beperkt is. "Met de werkbegroting kan ik gewoon aan de slag. Wellicht is een herziening van de begroting mogelijk. We hebben de afgelopen weken heel veel uitleg gegeven, geprobeerd heel transparant te zijn. Iedereen weet inmiddels dat het een lastig karwei wordt. Uiteindelijk moet er wel een nul onder de streep staan."