NOS NieuwsAangepast

Wallonië wil meer concessies rond handelsverdrag

Na een spoedbijeenkomst van de Waalse regering vannacht, is het parlement van Wallonië vanmorgen bijgepraat door de Waalse minister-president Magnette over zijn verzet tegen het Europese handelsakkoord met Canada (CETA). Magnette vertelde wat de regering vannacht heeft besproken. Hij noemt de door de EU voorgestelde wijzigingen vooruitgang, maar vindt ze onvoldoende.

Volgens de minister-president maakt de Waalse regering zich vooral zorgen over de mogelijkheid dat multinationals Europese lidstaten voor speciale rechtbanken kunnen dagen bij handelsgeschillen. De Walen vrezen dat grote bedrijven hiermee lokale wetgeving kunnen aanvechten.

Verschillende Europese staatshoofden en regeringsleiders komen vandaag in Brussel bijeen om over het handelsverdrag te praten. De voorzitter van de Europese Commissie Juncker heeft de Canadese minister van Internationale Handel uitgenodigd om samen met de EU-leiders de Waalse minister-president ervan te overtuigen om CETA tekenen.

Europese top

De Europese leiders willen voor het einde van de Europese top vanmiddag overeenstemming bereiken met de Waalse regering. Gisteravond heeft de Belgische premier Michel hen bij een diner bijgepraat over de voortgang van de onderhandelingen met de Walen.

Joris van Poppel bij het overleg

Juncker waarschuwt dat het Waalse verzet het einde kan betekenen van het handelsakkoord. Hij zegt dat hij niet begrijpt "hoe het nog mogelijk is om handelsakkoorden te sluiten met andere delen van de wereld" wanneer het verdrag met Canada niet doorgaat.

Premier Michel heeft vannacht telefonisch contact gehad met de Canadese premier Trudeau. Volgens dagblad De Morgen zeggen bronnen rond Michel dat er bij de Canadese regering "meer dan wat irritatie" is over de houding van de Walen.

De onderhandelingen worden nog een paar dagen gevoerd door diplomaten. Uiterlijk maandag moet duidelijk zijn of er een overeenkomst met de Walen bereikt kan worden. Eind volgende week komt de Canadese premier Trudeau naar Brussel om CETA te ondertekenen.

Radicalisering

Michel zegt dat hij ernstige twijfels heeft over de kansen dat de EU het handelsverdrag kan goedkeuren. "Ik heb het gevoel dat er een radicalisering is in de positie van de Waalse regering", zei hij bij zijn aankomst bij de Europese top.

De handtekening van de Walen is nodig, maar zij trappen op de rem. Veel boeren in Wallonië hebben het zwaar en vrezen dat hun landbouwsector weg wordt geconcurreerd door de Canadezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl