Laatste 50 seconden werden Marslander mogelijk fataal
Het is nog steeds niet duidelijk of Marslander Schiaparelli veilig is geland. Op een persconferentie maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekend dat 50 seconden voor de landing het contact met de lander verloren ging. Daardoor is het nog niet duidelijk hoe Schiaparelli eraan toe is.
"Om dat vast te stellen moeten eerst alle data zijn geanalyseerd", zegt missieleider Andrea Accomazzo. "De lander heeft zich niet gedragen zoals we verwacht hadden."
Ik ben ervan overtuigd dat we zullen achterhalen wat er is gebeurd.
Schiaparelli begon zondag aan de afdaling naar Mars, na een reis van zeven maanden. Het leek mis te gaan toen de remparachutes moesten worden afgeworpen en de remraketten startten. De raketten gingen enkele keren af, maar toen werd het contact verbroken.
Volgens de ESA lijkt het erop dat de parachutes te snel zijn afgeworpen. Ook werden de remraketten sneller uitgeschakeld dan de bedoeling was.
De komende dagen zal de vluchtleiding alle gegevens napluizen en blijven proberen contact te maken. Ook maakt een NASA-satelliet foto's van de plek waar Schiaparelli neerkwam; dat is geen sinecure omdat het apparaat niet groter is dan een putdeksel. "Ik ben ervan overtuigd dat we zullen achterhalen wat er is gebeurd", zegt missieleider Accomazzo.
Johann-Diettrich Wörner, algemeen directeur van de ESA, benadrukt dat ook een mislukte landing resultaten oplevert. "We hebben gegevens, we hebben testresultaten. Ik ben zeer blij."
De gegevens kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij de voorbereiding van de tweede poot van het ExoMars-project, waarbij ESA in 2020 een groter karretje op Mars wil laten landen. "Als je dit als een ingenieur bekijkt, is het precies wat je wil. Deze data zijn extreem waardevol", stelt Accomazzo.
Bovendien, herhaalde ESA, draait het ruimtevaartuig TGO, de Trace Gas Orbiter, sinds gisteren succesvol in een baan om de rode planeet. De TGO gaat gassen in de atmosfeer opsporen. Dat onderzoek is belangrijk voor de zoektocht naar (vroeger) leven op Mars. Concentraties methaan kunnen een biologische oorsprong hebben.