NOS NieuwsAangepast

Volkswagen-importeur schikt in corruptiezaak politieauto's

Volkswagen-importeur Pon koopt voor 12 miljoen euro strafvervolging af in de corruptiezaak rond politie- en legerauto's. Het OM vindt de transactie "een passende afdoening van de strafzaak". Automobielhandel Pon bevestigt de schikking in een persbericht.

Uit onderzoek door de Rijksrecherche (gestart in 2012) werd duidelijk dat in de periode 2001-2011 acht werknemers van Pon betrokken waren bij omkoping van defensie- en politieambtenaren bij het wagenparkbeheer en bij de aanbesteding van dienstauto's.

In ruil daarvoor konden de ambtenaren een Audi A5 goedkoper leasen en een Audi A6 duizenden euro's goedkoper kopen. Ze kregen korting op onderhoud en winterbanden, en maakten buitenlandse reisjes naar onder meer Griekenland en Rusland, en een cruise in de Middellandse Zee.

Het omkopingsvoordeel voor Pon is door het OM becijferd op 6 miljoen euro en is in de schikking met een boete verdubbeld naar 12 miljoen euro.

Ontslagen

Pon liet in 2011 zelf onderzoek doen door forensische accountants naar mogelijke strafbare feiten, en droeg het onderzoek vervolgens over aan het OM. Behalve Pon waren ook Peugeot, Renault en enkele leasemaatschappijen betrokken bij omkoping. Het OM besloot in 2015 twee politiemensen en vier ambtenaren van Defensie te vervolgen voor corruptie.

Volgens het OM was de huidige directie van Pon niet betrokken bij strafbare feiten en heeft ze volledig afstand genomen van de omkopingspraktijken en meegewerkt aan het strafrechtelijk onderzoek.

Van de acht oud-werknemers, die door de Volkswagen- en Audi-importeur zijn ontslagen, hebben zeven door het Openbaar Ministerie een werkstraf aangeboden gekregen. Een van hen heeft die geweigerd, van de anderen is nog niet duidelijk of ze daarmee akkoord gaan.

Pon, dat de aanbesteding voor levering van auto's aan de politie in 2010 won, heeft eerder ontkend dat bij de aanbesteding sprake was van omkoping. Wel kwam bij een onderzoek aan het licht dat enkele medewerkers in strijd met de interne gedragsregels hebben gehandeld. Volgens Pon is "in het strafrechtelijk onderzoek niet vastgesteld dat door individuele giften orders zijn verkregen of aanbestedingen zijn gewonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl