Zes ambtenaren vervolgd voor corruptie met politie- en legerauto's
Het Openbaar Ministerie gaat twee politiemensen en vier ambtenaren van Defensie vervolgen voor corruptie. Volgens het OM hebben ze gesjoemeld bij de aanbesteding van duizenden politieauto's en auto's voor het leger.
In de zaak zijn nog 41 andere verdachten. Het zijn onder meer directeuren en accountmanagers van bedrijven die de ambtenaren hebben omgekocht. De verdachten werkten voor Volkswagen, Peugeot en Renault en voor een aantal leasemaatschappijen.
Cruise op de Middellandse Zee
De onderzoeken naar de bedrijven lopen nog. Het Openbaar Ministerie beslist later of die 41 verdachten worden vervolgd.
De bedrijven hebben de ambtenaren voordeeltjes gegeven, zoals gratis winterbanden, korting op het onderhoud van hun auto en op de huur of lease van auto's. De zes ambtenaren kregen ook buitenlandse reizen aangeboden, zoals cruises op de Middellandse Zee.
3000 auto's
Met die cadeaus hebben de bedrijven grote invloed bij de aanbestedingen gekocht, zegt het OM. Met de contracten waren honderden miljoenen euro´s gemoeid. Het ging om 13.000 auto´s voor de politie en ruim 1600 auto´s voor Defensie.
Naar aanleiding van eerdere berichten over de corruptie legde toenmalig minister Opstelten de aanbesteding stil. Hij begon een nieuwe aanbesteding voor de levering van politieauto´s, omdat er "de schijn van integriteitsschending" was.
Pon ontkent omkoping
Het bedrijf Pon Automobiel won in 2010 de aanbesteding voor de levering van auto's aan de politie, voor een bedrag van 500 miljoen euro. Het bedrijf ontkent dat bij die aanbesteding sprake is geweest van omkoping.
Pon liet in 2011 onderzoek doen naar de aanbesteding door KPMG en Allen & Overy. Daarbij kwam aan het licht dat een aantal medewerkers van Pon "in strijd met de interne gedragsregels" had gehandeld. Pon zegt dat het "ingrijpende maatregelen" heeft genomen tegen deze medewerkers.
Pon stelt dat bij overheidsaanbestedingen geen 'onregelmatigheden' zijn vastgesteld. Het bedrijf zegt volledig mee te werken aan het lopende onderzoek.
Portofoons en blaastesten
Er zijn vaker problemen bij aanbestedingen bij de politie. Zo stopte de politie vorig jaar met de aanbesteding van portofoons voor het communicatiesysteem C2000 en met een aanbesteding voor blaastesten, omdat er fouten waren gemaakt bij de inkoopprocedure. Het OM doet naar deze twee zaken nog onderzoek. Ook de aankoop van een nieuw politiewapen gaat niet door, na een moeizame aanbesteding.